Вести


Др Пузовић: Залажемо се да се легализују сви објекти који не угрожавају јавни интерес

Нови Сад , 24. септембар 2015.
-A A +AДр Пузовић: Залажемо се да се легализују сви објекти који не угрожавају јавни интерес.

Нови Сад , 24. септембар 2015. .

„Наш Покрајински секретаријат, који се на територији АП Војводине бави проблематиком урбанизма, градитељства, просторног планирања и заштите животне средине, није био ни на који начин укључен у израду Нацрта закона о озакоњењу дивље градње“, истакао је покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић на данашњој конференцији за новинаре, где су изнети ставови и дилеме Секретаријата у односу на овакав документ.
Учесник данашње конференције био је и подсекретар Владимир Зеленовић.
Др Пузовић је овом приликом нагласио да је суштинско питање о којем ваља повести рачуна, како легализовати одређени број објеката који се воде као нелегална градња, а да то не угрози интерес и права осталих грађана Србије који немају нелегално изграђене објекте. Такође, како је истакао, важно је и питање како то урадити а да се не угрозе секторске политике на територији Републике Србије, односно спровођење појединих секторских закона. У Секретаријату је постојеће залагање да се легализују сви објекти који не угрожавају јавни интерес. Посебан аспект у овом послу је и како обезбедити да се кроз легализацију не угрози безбедност грађана, поготово код објеката који ће се користити за јавне и комерцијалне намене, као и како обезбедити да се кроз легализацију не угрозе основни елементи животне средине, пре свега квалитет воде и земље на територији Србије.
„Ми имамо довољан капацитет, познајемо стање на терену и бавимо се тим делатностима и могли смо дати одговарајуће предлоге“, истакао је др Пузовић, и навео да је у оваквом Нацрту спорно и то што се тежи изједначавању оних грађана који су до сада поштовали законе, који су радили у складу са процедурама и имају легалне употребне и грађевинске дозволе и који су то платили, са оним грађанима који су то чинили нелегално. Наиме, оно што ће на овај начин бити могуће, јесте да они који су нелегално дигли веома велике објекте, и то често на проблематичним местима, која се налазе на заштићеним подручјима и важна су са аспекта одбране од поплава, на пример, сада легализују те објекте за симболичне суме новца, које се крећу од 3.000 до 50.000 динара“, изнео је др Пузовић.
„Један од кључних негативних потенцијалних утицаја овог Нацрта закона о озакоњењу нелегалних објеката јесте на животну средину и заштићена подручја. Предвиђено је да се неће озакоњавати оно што је у првом степену заштите у Националном парку Фрушка гора и другим заштићеним подручјима. Ми на срећу у Војводини због нашег активног рада и присуства на терену немамо нелегалну градњу, али имамо дивљих објекта у другом и трећем степену заштите, те је свака легализација дивље градње на тим подручјима опасна јер нам не дозвољава да сачувамо те природне вредности и на адекватан начин презентујемо јавности. Наиме, често на тим локалитетима чувамо станишта и обезбеђујемо квалитетан водни режим, чувамо водне и шумске ресурсе, што је немогуће уколико цвета дивља градња и уколико нису решена питања дивљих депонија“, казао је покрајински секретар.
Када је реч о клизиштима, како је истакнуто, у Војводини их нема много, али се у Србији то мери на десетине хиљада и ако ово озакоњење не буде рађено одговорно и стручно, вероватно ће уз одговарајуће везе многи нелегални објекти на осетљивим локалитетима бити легализовани, а онда ће држава бити у проблему, уколико имају легалан објекат, да надокнади штету уколико страда на активирном клизишту.
„Процена је да у нашој земљи има око милион и по нелегалних објеката, али се у образложењу Нацрта овог закона о озакоњењу каже да то нико тачно не зна. Вероватно их има и до два милиона, а то је просечно један нелегални објекат на четири становника у нашој Републици, а што говори о величини проблема. Ми се залажемо у Секретаријату да се легализују сви објекти, који не угрожавају јавни интерес, друге становнике Србије, опште намене и провођење просторно-планске документације и који не угрожавају природну баштину и животну средину у Србији. Наравно, да то буде уз оне услове што се тиче накнаде и уређења земљишта под којима су и други људи који на тим просторима имају објекте платили по легалној процедури и закону“.
„Велики је проблем што се одговорност кроз овај нацрт да се све ово држи под контролом и да ово не буде позив на нови стампедо дивље градње јесте на грађевинској инспекцији. Знајући колики је број грађевинских инспектора у Србији, сматрамо да је немогуће да тај мали број инспектора обиђе све своје зоне у наредних шест месеци, и да попише свих тих милион и по објеката и изда сваком одговарајућа решења и доведе све то у стање озакоњења, односно где је то могуће“, мишљења је покрајински секретар Слободан Пузовић. Како је још навео по овом питању, сматра да је то изузетно кратак и немогућ рок, што ће довести до загушења, а уједно ти исти инспектори треба да воде рачуна и спрече нову дивљу градњу у својим рејонима, што је по др Пузовићу неизводљиво. Зато је су у Секретаријату становишта да ће овакав Нацрт изазвати и бити позив за нову нелегалну градњу на територији Србије.
Ресорни секретар истакао је да је у реду да цена озакоњења буде ниска или чак да то буде бесплатно за грађане који имају само један објекат и користе га за породично становање, и који је до 200 квадрата. Међутим када је реч о власницима више кућа и пословних објеката, од 500 квадрата и навише, апсолутно постоји став да немају олакшице и да треба да плате локалним самоуправам своје обавезе по истој цени као и грађани који су то учинили редовно.
У Војводини је многоструко мањи број нелегално изграђених објеката, јер је наша покрајина углавном пољопривредна регија где су насељена места ушорена. Највећа дивља градња је у урбаним великим центрима и у руралним срединама поготово у зонама где се развија викенд туризам, саопштили су учесници данашње прес конференције.
„На територији АП Војводине смо ових дана контактирали све управљаче и дошли смо до нове цифре да постој 1050 нелегалних објеката у заштићеним подручјима Војводине, уз чињеницу да у првом степену заштите нема ни једне дивље градње. Међутим имамо велики притисак у другој и трећој зони заштите где има много нелегалних објекта, где смо у последњих десет година порушили преко 100 објеката што није зауставило даљу дивљу градњу“, навео је др Пузовић.
Владимир Зеленовић, подсекретар, истакао је да је нелегална градња последица непостојања планског основа. Како је подсетио јавност, ресорни секретаријат је од 2002.године, издвајајући значајна средства урадио просторне планове подручја посебне намене, тако да су сви значајни локалитети и предели у нашој покрајини, значајни за очување природе, на неки начин заштићени.
Иначе сутра ће у Новом Саду бити одржана прва јавна расправа на ову тему у Регионалној привредној комори Нови Сад, где ће ови ставови предлагачу бити и упућени.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs