Вести


Др Радојевић отворио 61. Дане бербе грожђа Вршцу

Вршац , 14. септембар 2018.
-A A +AДр Радојевић отворио 61. Дане бербе грожђа Вршцу.

Вршац , 14. септембар 2018. .

У Вршцу је вечерас почео 61. Грожђебал, који је отворио покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, уз поруку да је важно да Србија и Војводинa сачувају своју традицију, обичаје и културно наслеђе.

Др Радојевић је заједно са градоначелницом Вршца Драганом Митровић најпре обишао чувену винску улицу, где је посетио изложбене штандове са винима, која су произведена у малим породичним компанијама.

Након шетње главном улицом и разговора са винарима, у обраћању поводом отварања 61. Дана бербе грожђа, на Тргу Светог Теодора Вршачког, Радојевић је Вршчанима указао да је Покрајинска влада препознала ову манифестацију као туристички потенцијал, а вино и виноградарство као добар привредни потенцијал овог града, и овог региона.

Истакавши да Вршац заузима значајно место на винској карти, ресорни секретар је навео да посебне заслуге у томе имају винари и виноградари у Вршцу, који су се генерацијски определили да узгајају винову лозу у овом крају.

“Вршац с правом носи епитет винског града, јер је у вршачком виногорју близу 2.000 хектара под виноградима и има 14 регистрованих винарија. Вршац остварује значајан допринос у винској индустрији, која је последњих година у нашој покрајини изузетно напредовала, и они који су у овом послу заслужују да буду конкретно подржани”, нагласио је Радојевић.

Ресорни секретар је навео да је Покрајинска влада, по први пут, од прошле године покренула мере аграрне политике на нивоу Војводине које финансијски подржавају виноградаре кроз субвенције за подизање нових засада винове лозе. За прошлу и ову годину потписано је и 44 уговора са исто толико винарија, од укупно 150 регистованих у Војводини. Поред тога заједнички је уложино милион евра у најсавременију опрему за производњу вина, што је допринело да она буде конкурентнија и ефикаснија.

Радојевић је позвао све винарије из вршачког виногорја да конкуришу за средства која су им на располагању. Он је подсетио и на најсавременији вински анализатор у вредности од 17 милиона динара, који је Покрајина купила и који је смештен на огледном добру Института за виноградарство у Сремским Карловцима. Циљ је био да се производња учини јефтинијом, побољша квалитет домаћих вина и постигне боље позиционирање на домаћем и међународном тржишту.

Др Радојевић и градоначелница Вршца Драгана Митровић истакли су добру сарадњу Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Града Вршца.

„Резултат ове сарадње представља и потписивање уговора протекле недеље за изградњу канализационе мреже на Гудуричком путу, али и на другим пројектима”, истакао је Радојевић похавливши проактивну улогу Града Вршаца у стварању бољих услова живота за своје грађане.

Грађани Вршца и посетиоци ове традиционалне манифестације, имаће прилику да у наредна три дана прате богат културно-уметнички програм, у организацији Града Вршца и Туристичке организације Вршац.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs