Вести


Др Слободан Пузовић: Без мониторинга не знамо какво је стварно стање животне средине

Нови Сад , 18. април 2016.
-A A +AДр Слободан Пузовић: Без мониторинга не знамо какво је стварно стање животне средине.

Нови Сад , 18. април 2016. .

„Животна средина је често на маргини у односу на економске и социјалне аспекте, а у оквиру животне средине многи још више потцењују мониторинг животне средине. Међутим, без адекватног мониторинга, ми не знамо какво је стварно стање животне средине, шта је потребно да се поправи и колико пара да се уложи, не само да би се унапредило стање животне средине, него и да би се грађанима омогућио нормалан и здрав живот“, рекао је ресорни покрајински секретар др Слободан Пузовић на округлом столу о резултатима мониторинга површинских вода и непољопривредног земљишта, који је реализован у периоду од 2013. до 2015. године, уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине.

„Мониторинг животне средине је суштински битна тема за област животне средине, и за испуњавање захтевних европских стандарда у овој области, уколико Србија жели да постане чланица Европске уније“, рекао је др Слободан Пузовић и додао да је важно да се мониторинг животне средине ради у складу са одговарајућим стандардима, који су, нарочито на нивоу Европске уније, изузетно високи.

Ресорни секретар је даље додао да се мониторингом могу бавити само акредитоване куће и стручњаци са одговарајући дозволама, те да једино тако добијени подаци могу да се ставе у регионалну, националну и међународну мрежу базе података.

„Мониторинг није само утврђивање стања, то је у стални посао, јер само уз континуитет у праћењу параметара животне средине у оквиру амбијенталног ваздуха, воде, земљишта, биолошке разноврсности можемо да сагледамо промене“, објаснио је др Слободан Пузовић и додао да је мониторинг јесте праћење промена почетно дефинисаног стања, те да је неопходан да би се утврдиле црне еколошке тачке, односно жаришта која треба да се поправе. „Мониторинг је кључан процес да бисмо могли да сагледамо ефекте онога што радимо. Може да нам помогне да у ходу неке циљеве модификујемо, да методе прилагодимо, и да са што мање пара и људства добијемо најбоље ефекте у области унапређења животне средине“, рекао је др Слободан Пузовић.

Он је додао да мониторинг заштите животне средине у Србији и АП Војводини треба да буде на знатно вишем нивоу од тренутног.

„У области животне средине смо сви на истом задатку, на свим нивоима. Због тога је веома важно да ујединимо стручне, материјалне и финансијске капацитете, јер мониторинг мора да се ради, мора да буде адекватан и морамо да прикупимо довољно података, који могу да се искористе за извлачење одговарајућих закључака“, рекао је др Слободан Пузовић.

На данашњем округлом столу, проф. др Божо Далмација са новосадског Природно-математичког факултета, говорио је о мониторингу површинских вода у АП Војводини, док је резултате мониторинга непољопривредног земљишта у АП Војводини представио др Миодраг Пергал.

Иначе, уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, мониторинг медијума животне средине и ризика на животну средину, на територији АП Војводине спроводи се у континуитету од 2002. године, у сарадњи са бројним научним и стручним институцијама. Резултати мониторинга интегрисани су у планске и програмске документе, као и у бројне студије.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs