Вести


Др Слободан Пузовић: Питање очувања животне средине је питање образовања и васпитања

Нови Сад , 19. март 2015.
-A A +AДр Слободан Пузовић: Питање очувања животне средине је питање образовања и васпитања.

Нови Сад , 19. март 2015. .

Шесту годину заредом, у оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, ученици основних и средњих школа, и предшколци широм покрајине, кроз низ различитих активности уче о значају очувања животне средине и доприносе њеном очувању. Једна од активности у оквиру тог програма јесте и округли сто о новим могућностима у еколошком образовању и васпитању, који је одржан у оквиру традиционалне манифестације „Новосадско пролеће“. Округли сто је организован у намери да се наставницима и васпитачима из војвођанских васпитнообразовних установа помогне да на нов, пријемчивији, конкретнији и еколошки оправданији начин деци представе шта је то природа и животна средина, колико је угрожена и шта можемо да учинимо како бисмо је заштитили и унапредили.

Округли сто је отворио покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић који је навео, да је у програм „За чистије и зеленије школе до сада било укључено 314 школа и предшколских установа, што говори о томе да су васпитнообразовне установе препознале значај развоја еколошке свести од најранијег узраста.

„Да смо на добром путу у намери да се питање заштите животне средине препозна као питање образовања и васпитања, говори податак да су се за учешће у овогодишњем програму пријавиле 123 васпитнообразовне установе из свих војвођанских општина“, казао је секретар Пузовић.

„Изузетно је важно да се према животној средини понашамо одговорно, убеђени да ће нам она то на прави начин вратити. Ми кроз овај програм улажемо у будућност, јер ако деца у најранијем прихвате да се треба на добар начин односити према животној средини, да је треба чувати, унапређивати, верујемо да ће се та деца када порасту понашати одговорно у односу на своје животно окружење", рекао је др Слободан Пузовић.

На данашњем округлом столу наставници и васпитачи из војвођанских школа и предшколских установа, могли су, између осталог, да сазнају како направити школску енциклопедију из ботанике, да се упознају са применом и повезивањем технологије са едукацијом о природи, а представљен им је и међународни програм Еко-школе у Србији.

Програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“ реализују Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне мањине-нацоналне заједнице и Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине, у сарадњи са Покретом горана Војводине.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs