Вести


Др Слободан Пузовић: Покрајина треба да убира део прихода од такси и накнада у области животне средине

Нови Сад , 06. јул 2015.
-A A +AДр Слободан Пузовић: Покрајина треба да убира део прихода од такси и накнада у области животне средине.

Нови Сад , 06. јул 2015. .

У Покрајинском заводу за заштиту природе одржана је јавна расправа о нацртима закона о изменама и допунама Закона о заштити животне средине, Закона о заштити природе и Закона о управљању отпадом.

Јавној расправи је присуствовао и покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић, који је нагласио да је ресорни покрајински секретаријат у начелу сагласан са бројним предлозима измена и допуна ових закона, међутим предлаже и да се убаце важне допуне у оне сегмената законе који су битни за надлежности АП Војводине и за унапређење стања животне средине у покрајини.

„У области измена и допуна Закона о заштити животне средине, наша суштинска примедба и сугестија јесте да се допуни члан који се односи на таксе и накнаде у области животне средине, односно да се најзад и Покрајина појави као субјекат убирања дела прихода од такси и накнада на територији АП Војводине“, казао је секретар Пузовић. Он је додао да је предложено да то буде 30 одсто од свих прикупљених такси и накнада на територији покрајине, те да новац иде у покрајински буџетски фонд из ког ће се суфинансирати активности везане за област животне средине, управљање отпадом, мониторинг, заштићена природа добра, потом за одрживо коришћење природних ресурса и за повећање заштитних зелених појасева, чиме ће се конкретно допринети унапређењу стања животне средине у Војводини.

„За сада Покрајина по закону не убира никаква средства од такси и накнада у области животне средине и сматрамо да је то велики проблем“, казао је Слободан Пузовић.

Што се тиче измена и допуна Закона о управљању отпадом, секретар Пузовић сматра да су предложене сугестије на месту, али да је важно да се пронађе механизам како да се закон имплементира у пракси.

„Сматрамо да нешто није у реду када имамо Закон и Стратегију управљања отпадом, а на терену је стање исто као пре, а у неким сегментима чак и горе“, истакао је секретар Пузовић.

Када је реч о Закону о заштити природе, секретар Пузовић каже да у закону треба да се унапреде чланови који се односе на постојећа заштићена природна добра и њихово зонирање.

„Неопходно је да се унапреде чланови који се односе на зоне заштите другог и трећег степена унутар већ постојећих заштићених подручја у Србији, односно да се заиста обезбеди очување тих природних вредности, што нам је и европска обавеза. Сматрамо да је садашње стање неодрживо, јер је дозвољено сувише различитих активности у другом и трећем степену заштићених подручја, тако да често нема никакве разлике између онога што је заштићено и онога што није у односу на могућности коришћења простора“, казао је др Слободан Пузовић.

Јавну расправу организовало је Министарство пољопривреде и заштите животне у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту животне средине.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs