Вести


Др Слободан Пузовић: Циљ је да инвеститорима укажемо на кључне радне зоне и локалне самоуправе

Нови Сад , 29. јун 2015.
-A A +AДр Слободан Пузовић: Циљ је да инвеститорима укажемо на кључне радне зоне и локалне самоуправе.

Нови Сад , 29. јун 2015. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић истакао да се у претходном периоду увидело да бројне општине у Војводини имају велики број радних зона, које су нефункционалне и неусловне. Зато је сачињена Студија размештаја радних зона у Војводине – базни документ којим се жели указати, које су то радне зоне спремне да прихвате потенцијалне инвеститоре.
На данашњем представљању ове Студије, која је одржана у просторијама Скупштине Војводине, били су представници локалних самоуправа у Покрајини и представници привредног сектора.
„Циљ овог вишегодишњег пројекта, где радимо фазно студије размештај радних зона по локалним самоуправама, јесте управо да укажемо инвеститорима, које су кључне радне зоне по појединим општинама и градовима. Желимо да укажемо које су радне зоне инфраструктурно опремљене и које, већ сутра, уколико је неки инвеститор заинтересован, могу да буду активиране. До сада је Секретаријат обрадио 39 студија радних зона у оквиру 20 локалних самоуправа. Покрили смо готово половину локалних самоуправа у Војводини и негде око 30 посто свих постојећих радних зона у појединим општинама и градовима“, изјавио је др Пузовић.
Полазећи од потребе свеобухватног евидентирања постојећих и планираних радних зона, које су као такве дефисане у планској документацији, са циљем да се створи комплетна и веродостојна информација доступна потенцијалним инвеститорима, институцијама и свим заинтересованим грађанима, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине је у 2013. години,започео активности на изради значајног документа под називом „Студија размештаја радних зона у Аутономној покрајини Војводини“.
Валоризацијом постојећих и анализом планираних радних зона са становишта инфраструктурне опремљености и просторне искоришћености у 2013. години урађена је I фаза, у 2014. години II, а тренутно се ради и III фаза овог документа.
Радне зоне у наведеном документу посматрају се као места снажног замајца развоја привреде, у склопу промоције општих потенцијала регије, и дају конкретну базу података - „личну карту“ одређеног простора.
Студије има за циљ да помогне бржој реализацији одрживог, привредног и друштвеног развоја на простору АП Војводине и да покаже како се са адекватном базом података лако може доћи до неопходних аката за изградњу привредних објеката и брже активирати за то планирани локалитети.
Овај пионирски пројекат резултирао је да наведени документ прерасте у континуални процес путем којег се евидентира и просторно прати развој привредних активности у свим градовима и општинама на целој територији аутономне покрајине.
Документ је рађен у најсавременијој дигиталној технологији у ГИС окружењу, са пратећом базом просторних података, која омогућава постављање података на web портал.
Презентацију документа одржао је стручни тим Завода за урбанизам Војводине.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs