Вести


Еколошки центар "Радуловачки" пример добре праксе

Нови Сад , 21. септембар 2016.
-A A +AЕколошки центар "Радуловачки" пример добре праксе .

Нови Сад , 21. септембар 2016. .

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Ненад Грбић, посетио је Еколошки центар „Радуловачки“ у Сремским Карловцима. Реч је о центру за едукацију деце и омладине, као и особа са посебним потребама о значају заштите животне средине, обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

„Наш центар носи име Миодрага Радуловачког који је, иако професор у САД, свој рад и ентузијазам посветио Покрету горана Војводине. Захваљујући његовим донацијама изгарадили смо центар заснован на принципима одрживе архитектуре и који представља енергетски ефикасну зграду, а која је једна од првих у Србији добила енергетски пасош“, рекао је, поздрављајући секретара Грбића, директор центра Алекса Јефтић.

Он је додао да зграда Центра за загревање и хлађење објекта, преко топлотних пумпи, користи енергију земље, док за загревање топле потрошне воде, путем соларних панела користи енергију сунца, што јој у великој мери обезбеђује самоодрживост и уштеду средстава услед коришћења обновљивих извора енергије. Уз то, зграда је за коришћење прилагођена и особама са посебним потребама.

Секретар Грбић је изразио задовољство данашњом посетом и истакао да ће Секретаријат пружати подршку пројектима Еколошког центра „Радуловачки“, с обзиром на то да је ова институција показала како се обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност могу комбиновати и применити. Он је рекао и да се Покрет горана Војводине у тим областима може сматрати партнером Секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Еколошки центар “Радуловачки” је 2015. године добио статус Европског омладинског центра, што је престижна ознака Савета Европе за квалитет. У целој Европи, иначе, има свега шест центара са оваквим статусом.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs