Вести


Завршна конференција посвећена пројекту за побољшање запошљивости Ромкиња у Војводини

Нови Сад , 31. октобар 2014.
-A A +AЗавршна конференција посвећена пројекту за побољшање запошљивости Ромкиња у Војводини.

Нови Сад , 31. октобар 2014. .

Канцеларија за инклузију Рома, у партнерству са Покрајинским секретаријатом за привреду, запошљавање и равноправност полова, реализовала је једногодишњи пројекат под називом „Побољшање запошљивости Ромкиња у 5 општина у Војводини”, који је финансиран од стране Амбасаде Краљевине Норвешке.

Покрајински секретар Мирослав Васин, директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић и амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг, представили су на завршној конференцији поводом овог пројекта у Покрајинској влади, значај и утицај пројекта на маргинализовану ромску заједницу и на мотивацију која је пружена Ромкињама за започињање сопственог бизниса.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равнопраност полова је био расписао Јавни позив незапосленим лицима за доделу субвенција за самозапошљавање у АП Војводини. Циљ пројекта је био да 10 незапослених жена ромске националности из 5 општина у Војводини, лакше дођу до посла и оснују сопствене фирме.

Покрајински секретар Мирослав Васин је истакао да Покрајинска влада и Секретаријат за привреду, у складу са својим приоритетима, улажу значајне напоре у пружању подршке припадницима ромске националне заједнице у Војводини.

,,Пре неколико дана смо на сличном догађају представили координаторе за ромска питања у пет општина, и где смо са 10 општина потписали уговоре за израду акционих планова за побољшање положаја Рома за 2015. годину. Данашња изузетно значајна активност је препозната од стране европских институција. Норвешка као традиционални пријатељ наше земље је до сада низом пројеката подршке настојала да побољша положај грађана и да их приближи напредним процесима. Војводина је препозната као регија која значајно доприноси побољшању положаја ромске националне заједнице. Када смо покренули процесе покушаја да помогнемо ромској заједници, на Универзитету смо имали толико уписаних ромских студената да се могу набројати на прсте једне руке. Данас се говори о стотинама студената. Данас се такође говори о стотинама младих Рома који похађају средњу школу. Данас је Војводина једини регион који има високошколску установу где се настава одвија на ромском језику. Покретањем активности на плану помоћи у запошљавању Ромкиња и Рома, успели смо да оснујемо преко 100 малих предузећа, занатских радњи, чији су власници и оснивачи Роми. Проблему становања смо такође покушавали да придамо већу пажњу, јер постоји велик број ромских насеља где се живи у крајње нехигијенским условима. Више пута смо од стране европских институција похваљени за квалитет програма које спроводимо на овом пољу. У великом броју општина у Војводини уз посредовање Канцеларије за инклузију Рома, обезбедили смо бесплатне уџбенике за ромску децу“, навео је Мирослав Васин.

Као помоћ у оснивању фирме, женама предузетницама Амбасада Краљевине Норвешке доделила је средтва у укупном износу од 40.000 евра, Покрајински секретаријат за привреду је учествовао са 1,6 милиона динара, док је Канцеларија за инклузију Рома издвојила 400.000 из сопствених средстава, која су била намењена трошковима у пружању књиговодствених услуга у првих 6 месеци по отварању фирме.У оквиру пројекта основано је 10 компанија, чији су оснивачи ромске националности.

Од стране донатора, свака новооснована фирма добија 1.000 евра за куповину опреме потребне за несметан почетак рада, у виду рачунарске опреме, алата, машина, резервних делова и друго, као и 130 евра за куповину ,,start-up“ бизнис пакета. Обавеза кандидаткиња је да након отварања фирме континуирано послују најмање 12 месеци и плаћају доприносе за обавезно социјално осигурање.

Амбасадор Краљевине Норвешке у Републици Србији је истакао да овај пројекат комбинује приоритете попут економског развоја, унапређења предузетништва, родне развоправности и подршку женама у предузетништву. Како је навео, значајан напор сваког грађанина да скроји будућност за себе оснивањем сопствених фирми, чиме даје допринос својој заједници у којој привређује. По речима амбасадора Камсвага, посебна пажња је посвећена маргинализованим групама како би сви имали шансу да равноправно учествују, те да ће Краљевина Норвешка наставити да подржава пројекте у оквиру поменутих области економије и друштва.

Канцеларија за инклузију Рома, у сарадњи са координаторима за ромска питања и НВО из релевантних општина, одржали су промотивне трибине како би пренели информације заинтересованим Ромкињама о садржају јавног позива и о пројектним активностима. Одржане су и едукативне радионице за писање бизнис плана, где су кандидаткиње упознате са основама и правилницима попуњавања пословних планова. У оквиру поменутог пројекта Канцеларија је ангажовала стручњаке из области права и економије како би пружили адекватну менторско-техничку подршку женама за административне послове, менаџмент, правну регулативу, књиговодство, финансије и друго.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs