Вести


Заједничким деловањем до нове стратегије развоја културе

Нови Сад , 02. октобар 2018.
-A A +AЗаједничким деловањем до нове стратегије развоја културе.

Нови Сад , 02. октобар 2018. .

Конференција „Стратешко планирање: Значај и разлог започињања пројеката“, одржана је данас у Скупштини Града Новог Сада, што је по речима покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгане Милошевић, историјски тренутак, када су се представници свих покрајинских и градских институција културе окупили на једном месту, како би се установили заједнички планови и програми даљег развоја културе у изради стратегије и акционог плана.

„Ово јесте прва конференција, која нас је на једном месту окупила, али је прва у низу планираних сусрета стратешког планирања и стандардизације, која се уклапа у европску културну политику, да бисмо што квалитетније припремили стратегију развоја културе уопште“, рекла је секретар Драгана Милошевић и додала да активно учешће у овом заједничком деловању Града Новог Сада и целе Покрајине је озбиљан задатак, који ви као струка треба да креирате, а на нама је као представницима градских и покрајинских власти да то и реализујемо.

Процес обједињавања и удруживања није само због титуле, коју је Нови Сад понео, већ и много шире и даље, прецизирала је Милошевићева и нагласила да је 2021. година релативно близу, а култура и након тога мора бити видљивија не само код нас, већ и у читавом региону.

Поздрављајући представнике свих градских и покрајинских институција културе члан Градског већа Града Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић подсетио је да је данашња конференција организована у сарадњи Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Градског већа за културу и Фондације „Нови Сад 2021“ са циљем да се у наредном периоду, на предлог струке и институција уради Стратегија на дужи период, од пет година, јер се ових дана навршава тачно две године од како је Град Нови Сад донео своју Стратегију културног развоја.

Тим поводом у Новом Саду, објаснио је Рожић, отворене су две нове институције културе, Културни центар „Руменка“ и новосадски Дечији културни центар, а као кровна институција у припреми нашег града за поносног титулара Европске престонице културе основана је Фондација „Нови Сад 2021“. Осим тога, како он каже, урађене су фасаде у петроварадинском Подграђу и отворене нове културне станице тзв „џепови“ на појединим градским локалитетима.

Испред Фондације „Нови Сад 2021“ директор Немања Миленковић позвао је представнике културних институција на активно учешће у изради не само стратегије, већ и акционог плана, а руководилац развојних пројеката Фондације Вук Радуловић представио је план рада и начин организације у даљем деловању.

На ту тему обратила се управница Галерије Матице српске и председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021“ Тијана Палковљевић Бугарски, која је прецизирала шта подразумева акциони план и стандардизација програма рада.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs