Вести


Заједничким радом републичких и покрајинских институција до боље здравствене заштите

Нови Сад , 13. септембар 2016.
-A A +AЗаједничким радом републичких и покрајинских институција до боље здравствене заштите.

Нови Сад , 13. септембар 2016. .

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић данас је, говорећи на отварању стручног семинара „Значај правовремености у лечењу сепсе и рационална примена антибиотика у јединицама интензивне терапије“, поручио да је стално усавршавање здравствених радника важно колико и набавка нове опреме здравственим институцијама. „Након дужег низа година Министарство здравља и Покрајински секретаријат за здравство имају плодну сарадњу, заједно слушамо струку и пружамо јој пуну подршку како бисмо подигли квалитет здравствене заштите“, рекао је секретар Гојковић истакавши да „лекар учи цео живот и знање стиче сваки дан како би га нештедимице даровао другима“.

Семинар о лечењу сепсе и рационалној употреби антибиотика организован је поводом обележавања 13. септембра, Светског дана борбе против сепсе. Организовали су га Удружење интезивиста Србије и Српско удружење за антимикробну хемотерапију у партнерству са Министарством здравља Републике Србије, уз подршку Покрајинског секретаријата за здравство и Управе за здравство Града Новог Сада. Учесници скупа, око 150 лекара различитих специјалности, медицинске сестре и техничари, добили су прилику да се кроз излагања преко 20 еминентних стручњака упознају са новом дефиницијом сепсе, са значајем раног препознавања и примене антибиотске и супортивне терапије, да разматрају препознавање важности делотворних мера везаних за антимикробну резистенцију и њиховог спровођења у складу с добром клиничком праксом и разговарају о унапређивању пракси везаних за израду и спровођење мера политика везаних за рационалну употребу антибиотика.

На отварању семинара је председница Удружења интезивиста Србије доц. др Душанка Обрадовић подсетила на чињеницу да је сепса болест која је последњих година учестала и у високо развијеним земљама и у земљама у развоју, као и на то да је она примарни узрок смртног исхода упркос постигнутом напретку у модерној медицини. Помоћница министра у Министарству здравља Републике Србије, др Весна Књегињић је, отварајући семинар, нагласила значај тема данашњег скупа и нагласила опредељење Министарства да осмишљеним кампањама и организацијом стручних скупова помогне унапређењу рада медицинског особља.

Секретар Гојковић је у свом обраћању изразио очекивање да рад стручњака током семинара изнедри закључке из којих ће се утврдити и предлози политичких мера којима би се допринело смањењу ризика од добијања сепсе, као и мера које би водиле рационалној употреби антибиотика.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs