Вести


Заједнички за ефикасну реализацију пројекта „зелена стаза“ на месту старе пруге Петроварадин–Беочин

Нови Сад , 06. октобар 2021.
-A A +AЗаједнички за ефикасну реализацију пројекта „зелена стаза“ на месту старе пруге Петроварадин–Беочин.

Нови Сад , 06. октобар 2021. .

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Енес Бухић одржали су данас конференцију за медије на којој су представљене појединости у вези са пројектом од заједничког интереса.

Реч је о изради пројектно-техничке документације у оквиру поступка реализације пројекта на коридору некадашње пруге Петроварадин–Беочин, дужине 17,5 километара, који је предвиђен као подручје посебне намене, тачније туристички правац под називом „зелена стаза“ за пешаке и бициклисте.

„Данас говоримо о једном од резултата заједничког рада Покрајинске владе и Владе Републике Србије. Формирана је радна група за реализацију важног пројекта изградње „зелене стазе“, са циљем да се што више развија цикло-туризам, коме Секретаријат придаје посебан значај. Биће расписана јавна набавка за израду документације за ову стазу и по њеном завршетку имаћемо представу о трошковима извођења радова, а потом ће се утврдити свачији удео у изградњи. Овај заједнички подухват јасно показује да синергија две владе даје одличне резултате“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да ће у наредном периоду бити представљена и мобилна апликација намењена бициклистима на територији Фрушке горе, као резултат мапирања бициклистичких и пешачких стаза дужине око 250 километара.
,,Ово је опсежан и веома продуктиван пројекат, с обзиром на то да је чак и у време короне преко 17.000 цикло-туриста било у нашој земљи, а пошто се налазимо на рути три важне европске бициклистичке стазе, хоћемо да обогатимо и туристичку понуду Војводине“, рекао је Иванишевић.

Државни секретар Енес Бухић истакао је да су издвојена средства за пројектно-техничку документацију за „зелену стазу“, што је резултат сарадње више министарстава, те да је веома важно да се настави улагање у инфраструктуру.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, у оквиру поменутог пројекта, планира да се у наредној години фокусира на енергетску ефикасност, што ће бити формулисано као посебан критеријум за привреднике који конкуришу за средства, посебно за набавку машина и опреме. Секретаријат ће својом програмском политиком настојати да утиче и на унапређење производње на територији АП Војводине, попут производње домаћих бицикала.


Извор: ПС за привреду и туризам

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs