Вести


За прву фазу пројекта "Бициклистичким туризмом ка руралном и регионалном развоју Срема“ издвојено 6,5 милиона динара

Нови Сад , 25. март 2019.
-A A +AЗа прву фазу пројекта "Бициклистичким туризмом ка руралном и регионалном развоју Срема“ издвојено 6,5 милиона динара.

Нови Сад , 25. март 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, присуствовао је данас промоцији завршетка изградње бициклистичке стазе на територији Града Сремска Митровица, на деоници пута од Мачванске Митровице до СРП Засавица II. Изграђена стаза дуга 4,2 километра, прва је фаза пројекта под називом „Бициклистичким туризмом ка руралном и регионалном развоју Срема“.

Поред Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, пројекат су подржали Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC) и Град Сремска Митровица у оквиру Програма подршке руралном и регионалном развоју у Републици Србији, а спровела га је Регионална развојна агенција „Срем“.

"Градимо стазе да не би градили болнице“, порука је потпредседника Покрајинске владе Ивана Ђоковића, који се овим позива на чињеницу да је у земљама које много улажу у бициклизам и спортско-рекреативни туризам знатно смањен ризик од кардиоваскуларних обољења становништва, чак и до 40 одсто.

,,Бициклизам и циклотуризам расту и мултипликују се на све гране привреде и подижу репутацију Војводине као туристичке дестинације, која је постала препознатљива. Поред економског аспекта, туристичког и привредног потенцијала ове руте, која се надовезује на три међународне Еуровело руте, она је пилот пројекат и добар пример како се увезују два туристичка места, односно две туристичке микролокације. Веома је важан и здравствени аспект ове цикло руте. Оно чему смо данас сведоци обавезује нас да довршимо стазу ка Засавици. Секретаријат ће настојати да издвоји неопходна средства за завршетак радова на овој стази“, рекао је Ђоковић.

Циљ овог опсежног и веома значајног пројекта јесте да се у оквиру развоја циклотуризма на територији Сремског управног округа, велике градске целине повежу са резерватима, попут СРП ,,Засавица“. Поред унапређења циклотуризма, тежња градских челника и партнера на овом пројекту јесте да се формира нови туристички производ, а у складу са Стратегијом развоја туризма Републике Србије и Програмом развоја туризма Војводине.

Ђоковић је истакао да је изградња ове стазе пример како би требало искористити потенцијал у туристичком и економском смислу. Он је додао да ће ова стаза превасходно служити за свакодневну комуникацију, повећање квалитета живота људи, као и за рекреацију. Ово утиче и на функционалност људи, на повезивање индустријских зона и фабрика, повезивање града са привредним или, пак, туристичким локацијама.

За потребе реализације прве фазе овог пројекта постоје четири извора финансирања, тачније Швајцарска агенција за развој и сарадњу (7,5 милиона динара), Секретаријат (6,5 милиона динара), док су Град Сремска Митровица и Министарство издвојили по 5 милиона динара.
Бициклистичка стаза која повезује Мачванску Митровицу и Засавицу II јесте интегрални део савске бициклистичке руте, међународне руте која повезује земље бивше Југославије.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs