Вести


За реконструкцију црпне станице код Бездана око 73 милиона динара из покрајинског буџета

Нови Сад , 02. октобар 2018.
-A A +AЗа реконструкцију црпне станице код Бездана око 73 милиона динара из покрајинског буџета.

Нови Сад , 02. октобар 2018. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић и директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић, обишли су данас радове на реконструкцији црпне станице „Бездан II“ код Сомбора, која је кључни водопривредни објекат за снабдевање водом бачког дела хидросистема Дунав-Тиса -Дунав.

Црпна станица „Бездан II“, која се налази на дунавском одбрамбеном насипу код насеља Бездан, важан је водопривредни објекат из система мреже канала ДТД, јер у периоду оскудице у води снабдева канал Врбас-Бездан водом из Дунава, а у периоду великих унутрашњих вода пребацује сувишне воде истог канала у Дунав.

„У оквиру генералне политике Покрајинске владе акценат се ставља на оспособљавање постојећих и изградњу нових система за наводњавање. Овом инвестицијом желимо да превазиђемо постојеће проблеме. Од када је изграђена, пре 60-так година, присутан је тренд опадања минималног нивоа Дунава и то представља проблем у раду црне станице. Повећањем капацитета овог агрегата са четири на пет кубних метара у секунди и спуштањем коте у усисном базену са које ће се узимати вода, биће лакши довод воде до хидросистема ДТД,“ рекао је де Вук Радојевић.

Реконструкција црпне станице „Бездан II“ један је од четири инвестициона пројекта у водопривреди Војводине за која су, у висини од 600 милиона динара, обезбеђена финансијска средства ребалансом покрајинског буџета у првој половини ове године.

„Из тих средстава се реализује ова инвестиција у вредности од око 73 милиона динара. Такође, ради се чишћење канала Врбас-Бездан, односно Великог бачког канала, који је уско повезан са овим каналом. Овом инвестицијом биће олакшан и побољшан доток воде и у постојеће подсистеме за наводњавање, пре свега у систем Кула-Мали Иђош“, изјавио је Радојевић.

Према речима директора „Вода Војводине“ Славка Врнџића, радови на „Бездану II“ биће завршени почетком наредне године, нова пумпа биће енергетски афикаснија, затим ће се радити и на друга два агрегата, као и на преводници код Бездана.

„Када се све ово повеже, после више деценија, поново ћемо ову жилу куцавицу, односно Велики бачки канал имати у пуном капацитету“, рекао је Врнџић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs