Вести


За три године из Покрајинског буџетског фонда за шуме уложено преко 600 милиона динара

Нови Сад , 21. март 2019.
-A A +AЗа три године из Покрајинског буџетског фонда за шуме уложено преко 600 милиона динара.

Нови Сад , 21. март 2019. .

У оквиру Светског дана шума, ЈКП „Градско зеленило“ и Пољопривредни факултет, обележили су 45 година од оснивања смера Хортикултура и пејзажне архитектуре на новосадском Пољопривредном факултету, и тим поводом одржали стручно-саветодавни скуп „Иновације у хортикултури и пејзажној архитектури“.

Скуп је отворио покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић. Честитајући значајан јубилеј Пољопривредном факултету, који је образовао генерације стручњака у циљу унапређења квалитетнијег простора за све нас, и пожелевши успешан рад учесницима другог по реду саветодавног скупа посвећеног унапређивању и планирању зелених површина на територији АП Војводине, др Радојевић је подсетио да је Покрајински секретаријат за пољопривреду кроз буџетски фонд за шуме, у протекле три године, уложио преко 600 милиона динара за унапређење ове области.

„На тај начин, до сада је пошумљено је преко 275 хектара на територији АП Војводине. Највише је уложено у изградњу шумских путева, како би повећали отвореност шума и како би била ефикаснија њихова експлоатација. Чињеница је и да смо вратили меру која се тиче унапређења расадничке производње, јер сматрамо да је неопходно имати добар потенцијал како бисмо имали квалитетан садни материјал“, истакао је Радојевић.

Говорећи о пошумљености у нашој покрајини, он је истакао да је то према расположивим подацима око 145.000 хектара под шумама или непуних седам процената. Истичући да, у поређењу са светским просеком, свакако, не можемо бити задовољни нивоом пошумљености, Радојевић је указао да треба имати у виду и агроеколошке услове на територији Војводине.

Др Радојевић је зато нагласио да ће Секретаријат и даље посебно стимулисати пошумљавање и према локалним самоуправама, као и јавним предузећима која имају ингеренције у овом послу. Он је истакао чињеницу да и за Град Нови Сад, који се сусреће са великим изазовима када је реч о расту урбаних површина, данашњи скуп представља изузетну прилику да се кроз примере добре праксе учесници упознају са најбољим решењима за очување и заштиту зелених површина. Истовремено, овакви скупови са међународним учешћем, према Радојевићу, играју важну улогу у подизању свести у овој области, и доприносе сагледавању боље будућности на плану унапређења квалитета живота.

У склопу обележавања Међународног дана шума, секретар Радојевић је, овом приликом, заједно са проф. др Сашом Орловићем, шефом Катедре за хортикултуру и пејзажну архитектуру на Пољопривредном факултету, директором ЈКП "Градско зеленило" Милошем Егићем и представницима Института за низијско шумарство и животну средину, учествовао у кампањи садње стабала црне тополе у шумици код насеља Шангај.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs