Вести


За 27 пројеката 70 милиона динара по конкурсима Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај

Нови Сад , 09. децембар 2016.
-A A +AЗа 27 пројеката 70 милиона динара по конкурсима Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Нови Сад , 09. децембар 2016. .

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, уручио је данас 27 уговора корисницима који су добили бесповратна средства за суфинансирање реализације пројеката по пет конкурса. Реч је о пројектима који обезбеђују коришћење соларне енергије за припрему топле потрошне воде, као и за коришћење биомасе за производњу топлотне енергије у јавним установама, затим за штедљиву унутрашњу расвету у јавним установама и примену топлотних пумпи за загревање/хлађење објеката јавне намене. Такође, уручени су и уговори за пројекте рекултивације напуштених копова без титулара. Укупна вредност додељених уговора је око 70 милиона динара.

Секретар Грбић је изразио задовољство што је сваке године све више институција заинтересовано за те конкурсе. Додао је да ће у циљу примене обновљивих извора енергије и спровођења мера енергетске политике, ресорни покрајински секретаријат и убудуће наставити те програме.

"Важно је истаћи да реализацијом тих програма утичемо и на трошковну страну буџета институција, јер добијају јефтинији систем грејања или хлађења. То сигурно обезбеђује подизање конкурентности и бољег пословања институција, јер када се растерете трошкова за енергенте, средства могу да усмере тамо где су им потребнија", казао је секретар Грбић и додао да Покрајински секретаријат за енергетику све институције које су добиле средства гледа као партнере у заједничком послу, који треба да обезбеди ефикаснију примену обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

За пројекте који ће омогућити да се соларна енергија користи за припрему топле потрошне воде у јавним установама, опредељено је укупно 5,2 милиона динара, а средства су добили Казнено-поправни завод у Сремској Митровици и Геронтолошки центар Кањижа.

С укупно 24,5 милиона динара суфинансирано је седам пројеката рекултивације напуштених копова без титулара. Пројекти ће бити реализовани у Новом Саду, Кикинди, Тителу, Шиду, Руми, Бечеју и МЗ Орешац.

У девет војвођанских општина - Сомбору, Србобрану, Бечеју, Апатину, Бачкој Паланци, Опову, Жабаљу, Суботици и Новом Бечеју - биће реализовано 14 пројеката који обезбеђују штедљиву унутрашњу расвету у основним и средњим школама, установама културе, домовима за старе, установама здравствено-социјалне заштите. За ту намену опредељено је укупно 23,9 милиона динара.

За коришћење биомасе за производњу топлотне енергије у јавним установама укупно 12,9 милиона динара, добиле су основне школе у Башаиду и Молу, као и Дом за старе и пензионере у Молу, док је ПУ "Радост" у Надаљу добила 3,3 милиона динара за примену топлотних пумпи за загревање/хлађење објеката.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs