Вести


Зоран Радоман о новим изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији

Нови Сад , 29. фебруар 2016.
-A A +AЗоран Радоман о новим изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Нови Сад , 29. фебруар 2016. .

„Изменама закона о пореском поступку и пореској администрацији актуелна власт по други пут у свом мандату даје олакшице пореским обвезницима, што негативно утиче на пореску дисциплину, стимулише неплаћање и дестимулише лојалне привредне субјекте у држави“, изјавио је на данашњој конференцији за медије покрајински секретар за финансије Зоран Радоман, коментаришући нове измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији. Због доношења измена закона по хитном поступку, ни јавност ни посланици немају прилику да се упознају са новинама које доносе измене Закона, а нарочито не са његовим последицама.

„Сматрам да се кроз доношење овог закона види сва немоћ власти да унапреди и учини извесним привредни амбијент у земљи, као и лутање у жељи да се та немоћ прикрије од јавности“, рекао је Радоман и подсетио на то како је власт прокламовала „нулту пореску толеранцију“ и како је повећала порезе: ПДВ, порез на добит, на имовину, повећање акциза и увођење акциза на струју, укидање, па увођење ТВ-претплате, и, истовремено, смањење казни за пореске прекршаје.

Новим изменама закона о пореском поступку и пореској администрацији, сматра Зоран Радоман, ова власт по други пут у свом мандату шаље поруку пореским обвезницима да је добро огрешити се о државу, исплати се неплаћати порез и радити на рачун државе, да су наивни они који благовремено измирију своје пореске обавезе. Награђује пореску недисциплину, а са друге стране намеће нове дажбине уредним лојалним платишама пореза.

Покрајински секретар је изнео да је привреда у Србији у депресији, да је све више предузећа, нарочито у последње две три године, која не послују профитабилно, односно, све је више оних која исказују губитке у пословању.

„Због тога власт и уводи одлагање плаћања пореза на дужи рок, а може се камата отписати у потпуности. Измењена је стопа камате која се обрачунава на порески дуг, повећан је износ који се може одлагати без икакве гаранције. И, оно што је најважнија измена, дуг се може платити предајом робе или конверзијом у власнички удео. То се може десити само уколико Влада донесе одговарајући акт. Чини се да ће ова могућност бити резервисана само за одабране. Да ли ће они који највише дугују опет бити повлашћени? Да ли је ово нов извор корупције?“, изјавио је Радоман.

Зоран Радоман је навео речи министра Сертића да немамо савршену пореску управу, па се мора отписати дуг.
„Морам рећи да је и сама пореска администрација далеко од савршене. Због тога, држава и не зна колико потражује од пореских обвезника. Пореска управа је престала да извештава јавност о томе ко су највећи дужници, не зна колики је њен наплатни задатак. На жалост, нема ни одговарајуће кадрове, нема задовољавајући софтвер већ одавно, нити организацију. Због тога готово и не врши контролу извршења обавеза по појединим фискалним формама. То су, уједно, и разлози да се у будућем закону о финансирању АП Војводине нађу одредбе о пореској управи“, навео је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs