Вести


Зоран Радоман о Фискалној стратегији за 2016: Наставља се незаконито и противуставно закидање покрајинског буџета

Нови Сад , 03. децембар 2015.
-A A +AЗоран Радоман о Фискалној стратегији за 2016: Наставља се незаконито и противуставно закидање покрајинског буџета.

Нови Сад , 03. децембар 2015. .

„По Фискалној стратегији за 2016, коју је Влада Републике Србије усвојила пре неколико дана, видимо да се наставља незаконито и противуставно закидање буџета покрајине Војводине, које сваке године грађанима доноси мањак у покрајинској каси, у односу на оно што јесте гарантовано Уставом“, изјавио је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман на данашњој конференцији за медије.

Радоман је додао да ће у 2016. години, по проценама, грађани Покрајине бити оштећени за више од 40 милијарди динара, односно покрајински буџет ће располагати са 12 милијарди динара.

„Овако мали обим покрајинског буџета нисмо имали од усвајања Устава Републике Србије“, истакао је Зоран Радоман и додао да ће негативне последице смањења буџета директно осетити грађани Војводине. То значи да ће се надлежности Покрајине реализовати у мањем обиму, биће мање улагања у пољопривреду, инфраструктурне пројекте - изградњу путева, водовода и канализације, затим изградњу и опремање школа, здравствених установа и установе културе и друго.

„Колико је оваква ситуација понижавајућа за грађане Војводине, говори податак да је, само прошле године, за санирање губитака Железаре Смедерево из буџета Републике Србије издвојено 13 милијарди динара, док ће покрајински буџет за 2016. годину бити у обиму од 12 милијарди динара. То је нешто на шта не можемо да утичемо, јер, као што видимо, одредбе Устава за Владу Србије - не значе ништа“, рекао је покрајински секретар за финансије.

Зоран Радоман је подсетио да је покрајинска администрација прошле године планирала буџет у складу са Фискалном стратегијом коју је Република донела за 2015. годину. Како је навео, у 2015. години, приходи су били мањи од предвиђених за 4 милијарде динара, због пада пореза на добит. Покрајинска администрација је тражила од Министарства финансија да се надокнаде недостајући приходи како је то и предвиђено законским нормама, међутим одговор ресорног републичког министарства био је негативан.

„Ни оно што видимо у Фискалној стратегији за 2016, није охрабрујуће, јер се предвиђа мањи порез на добит предузећа у буџету, у односу на претходну 2015. годину. Сам порез на добит није значајан приход буџета, али је значајан као показатељ стања привреде, односно ако порез на добит предузећа пада, то значи да су резултати привреде све лошији“, истакао је Зоран Радоман и додао да је такво стање забрињавајуће.

„Приходи у републичком буџету надокнадиће се на други начин, повећањем прихода од пореза на додату вредност и акциза, и све ће то пасти на терет грађана“, упозорио је Зоран Радоман и додао да објективно и стварно смањење пореза на добит има за последицу и смањење прихода буџета Покрајине.

„Ове године се предвиђа да ћемо у буџету Покрајине имати око шест милијарди динара од пореза на добит предузећа, што је 42 одсто пореза на добит који се убира на територији Покрајине. То су доста оптимистична предвиђања. Међутим, не верујем да ће се такав обрт десити у привреди Србије и да ће до таквог прихода доћи, што ће нас током 2016. године ставити у још тежу позицију“, казао је Зоран Радоман.

Покрајински секретар за финансије је додао да ће из Покрајине бити упућени амандмани на Закон о буџету за 2016, али, судећи према досадашњем искуству када је у питању сарадња са републичком администрацијом, не очекује се да ће иницијатива покрајинске администрације наићи на разумевање, јер је очигледно да је за Републику буџет Покрајине „политичка, а не економска категорија“.

Радоман је на крају упозорио и на, сада већ вишегодишњу, праксу нетранспарентне реализације републичког буџета.

„Да су наше јавне финансије заправо „тајне финансије“ говори и чињеница да ове године није направљен свеобухватни ребаланс републичког буџета, иако је су за то створени услови. Такође, буџет Републике Србије се годинама се не усваја у Скупштини Србије, нити Скупштина разматра Извештај о завршном рачуну буџета Србије“, казао је секретар Радоман.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs