Вести


Зоран Радоман: Сузбијањем сиве економије можемо да смањимо будуће задуживање

Нови Сад , 06. новембар 2014.
-A A +AЗоран Радоман: Сузбијањем сиве економије можемо да смањимо будуће задуживање .

Нови Сад , 06. новембар 2014. .

"Како су приходи буџета недовољни, упућујем предлог Влади Републике Србије да формира један тим, који ће имати задатак да се перманентно бави сивом економијом, у смислу да је смањује", изјавио је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман, на конференцији за новинаре, на којој је говорио о корелацији буџетских прихода и сиве економије. Овом приликом, презентовао је податке о тенденцијама кретања јавног дуга, учешћа јавног дуга у друштвеном бруто производу и просечном дневном повећању, односно смањењу јавног дуга, у последњих 14 година.

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман сматра да је крајње време да држава, за уравнотежење јавних финансија, уместо задуживања, ангажује све капацитете да сузбије пословање у "сивој зони". Иако нема поузданих мерила, процена је да се од 30 до 40 одсто од укупних економских активности, одвија у сивој зони. Стога је става да би требало оформити радно тело, у коме би биле повезане све релевантне институције у држави. Ово радно тело би се у континуитету и системом комбинованих мера, на кратак и дуги рок, борило против сиве економије.

"Циљ треба да буде смањење сиве економије у најкраћем року за половину, а у наредном периоду на максимално 10 процената. Смањењем за половину добили би смо низ позитивних ефеката. Ако су планирани порески приходи у 2014. години 759 милијарди динара и приходи фондова 502 милијарде динара и представљају плод легалне економије - оних 70 одсто економских активности које нису сива економија, сузбијањем сиве економије за половину, у буџету бисмо имали нових 270 милијарди динара - износ који је приближно на нивоу задуживања у 2014. години", рекао је Зоран Радоман.

Покрајински секретар за финансије је навео да је основни разлог за изнети предлог недовољни приход буџета на свим нивоима власти. Начин уравнотежења јавних финансија путем смањењем трошкова сматра недовољно добрим.

"Мера смањења пензија и плата свакако ће утицати на уравнотежење финансија, али и на нижи стандард људи. Смањење плата у јавном сектору свакако може имати и други негативан ефекат, а то је, пре свега, демотивисаност у раду, па самим тим може утицати да ефикасност админустрације буде умањена. Уместо борбе против сиве економије и повећања прихода, стиче се утисак да Влада, нарочито у последњим годинама, задуживање користи као једину меру за уравнотежење јавних финансија", рекао је покрајински секретар.

Према актуелним подацима, јавни дуг Србије порастао је у овој години на 22,3 милијарде евра. "Дневно задуживање у овој години је 8,2 милиона евра," рекао је Зоран Радоман.

Сива економија, као један од највећих проблема српске економије, представља изазов на који до сада држава није на одговарајући начин реаговала. "Тако велика сива економија има погубан утицај како на приходе буџета Републике, Покрајине, градова и општина, тако и на економију државе", изјавио је ресорни секретар.

Говорећи о узорцима овако високог обима сиве економије, као што су висока пореска оптерећења, компликоване и нетранспарентне пореске процедуре, лоша пореска администрација, неефикасан јавни сектор, висока толеранција јавности и државних органа према сивој економији, Зоран Радоман је међу узроке набројао и традиционалну потребу за избегавањем плаћања пореза, подстицање сиве економије у време санкција, позивање на грађанску непослушност у време политичких промена у земљи, неопрезне изјаве јавних личности, па чак и неких чланова Владе и искуствено оправдано очекивање отписа и репрограма пореских дугова, као и неспремност државе да се сива економија открије.

"Готово да једино Пореска управа нешто чини на сузбијању сиве економије. Али, то деловање Пореске управе је врло неефикасно, без праве идеје и континуитета, без конзистентности. Узрок је свакако недостатак капацитета пореске управе, постојање аутоцензуре, оптерећеност реакцијама и указивањима, односно покушајима утицаја од стране "ауторитета" из јавног живота, а свакако и дисконтинуитет у руковођењу", навео је Зоран Радоман.

Указујући на потребу сарадње са медијима, Зоран Радоман сматра да је од великог значаја стварање одговарајуће климе у јавности да је плаћање пореза патриотски чин и добар начин да се прикаже лојалност држави и заједници, јер се тако стварају услови за виши стандард грађана Србије.

На крају свог излагања, покрајински секретар за финансије изразио је уверење да ће Влада Републике Србије прихватити изнети предлог.

Преузмите документа:

PDF icon Графикони

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs