Вести


Игору Мировићу уручена Грамата Песничке републике

Ново Милошево , 25. новембар 2017.
-A A +AИгору Мировићу уручена Грамата Песничке републике.

Ново Милошево , 25. новембар 2017. .

Песничка република, у организацији Банатског култутног центра, на годишњицу постојања, доделила је данас Грамату Песничке републике Игору Мировићу за најбољу ненаграђену књигу објављену у последњих пет деценија.

Игор Мировић је награђен за књигу "Кремен пламен", која је објављена 2003. године, а награда му је уручена у оквиру песничког маратона који је одржан у Новом Милошеву.

Грамата Песничке репблике додељена је први пут за књигу која није била довољно у жижи јавности, није у довољној мери ишчитана да би се о њој знатније писало и да би понела своју славу на начин како то заслужује.

У образложењу жирија, на чијем челу је био оснивач Песничке републике Радован Влаховић, каже се да је за Игора Мировића поезија ”исто што и језичко у стиху сажимање емотивних и духовних потреса појединца у свету нимало склоном поезији и песницима”.

У књизи "Кремен пламен" видимо да Игор Мировић није тек пуки статиста у животу и свету, већ је он глас побуне и немирења са постојећим поретком ствари. Он је, како се даље у образложењу истиче, мислеће биће које грми на сав глас о својим и нашим поразима, о лепотама које нам увек измичу, о несхватљивој потреби човека да "пободен у стих" не дозволи да се "закорови" па да му и изданци буду парлог на пустој земљи. Мировић пева о рекама као о свом крвотоку народног бића, мајци земљи, о завичајима нашим, исписујући "песму свог бремена", али и песму свих наших мука, тескоба самара које вековима носимо једнако верујући да ће наместо слабића из "престонице покондирености" свет орадостити нови, обожени, храбри, мудри и одважни људи што у животу и литератури сажимају вечно у свеопштем и пролазном, откривајићи нам кремен пламен као нову неисцрпну енергију која расте и васкрсава у нама певањем, закључује се у обзазложењу.

Мировић се захвалио Банатском културном центру, оснивачу Песничке републике, који га је предложио за награду, истакавши да из тог места исијавају не само стихови, већ и поруке које стихови пружају. Он је рекао да је срећан и задовољан што је добио награду, уз подсећање да се поезијом бави до ране младости.

“Прво сам се бавио поезијом, а онда по некој чудној спирали и другим пословима, политиком у последње време. Ова награда за мене значи и једну врсту потврде да је тај мој први избор био прави, а да су сви каснији били случајни,узроковани неким другим догађајима, а не оним исконским, који у мени станују и који су произвели ове стихове”, казао је Мировић додајући да је прву песничку награду добио пре више од 35 година у Кикинди на Песничким сусретима средњошколаца Југославије када је заволео поезију.

Банатски културни центар је поводом прве годишњце Песничке републике организовао песнички маратон, на којем је висе од 50-ак песника из Србије и региона, држављана Песничке републике, као и оних који то желе да постану, говорило своје стихове. Песме учесника маратона биће објављене у заједничком зборнику.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs