Вести


Изложба слика Матије Зламалика у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића

Нови Сад , 15. јул 2015.
-A A +AИзложба слика Матије Зламалика у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића.

Нови Сад , 15. јул 2015. .

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића у Новом Саду, отворена је изложба слика Матије Зламалика. Изложбу су отворили Весна Зламалик, кћерка сликара, Јиржи Киријан, заменик амбасадора Чешке републике у Београду, Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање и Лазар Марковић, директор Поклон збирке Рајка Мамузића. Поставка има 54 дела у техници уље на платну са мотивима портрета и мртве природе.

“Прича о Матији Зламалику је чудесна из неколико разлога”, нагласио је секретар Славиша Грујић у уводном излагању “јер када видимо марке и новчанице, које је он дизајнирао, наша асоцијација се враћа у неко друго време када је тај новац вредео и када су те марке биле колекционарско благо. Данас пред нама су бројни портрети осликани на начин и у време када се тој реалистичкој техници приступало на такав начин и видимо да је он био посебан уметник, јер из сваке слике заправо видимо људе, који су њему тада нешто значили и које је осликавао са пуно љубави. Посебно ми је драго, што причамо о човеку чешког порекла, а да нисмо ни знали да је он обогатио не само нашу нумизматику, већ и румунску и албанску и зато ми је велика част и задовољство што имам прилику да на овај начин упознам једног великог свестраног уметника из наше историје уметности”, рекао је секретар Грујић.

Јиржи Киријан је истакао велику част да данас пред војвођанском публиком може да говори о још једном човеку чешког порекла, који је свој живот проживео у тадашњој Југославији и који је великим уметничким опусом обележио много шире просторе. Трагове видимо на маркицама, новчаницама и портретима, а кроз данашње дружење и причу о њему успели смо да га на неки начин васкрснемо из анонимности у којој је живео.

Весна Зламалик захвалила се бројним пријатељима уметности, Чешкој амбасади и Поклон збирци на свему што су учинили, како би слике њеног оца могле коначно да угледају галеријске просторе и стану пред публику.

У име Поклон збирке Рајка Мамузића обратио се директор Лазар Марковић, који је напоменуо да је до ове поставке дошло захваљујући изложби плаката соцреализма 2013. године, где се између осталих нашао плакат Матије Зламалика, не као сликара, већ као дизајнера. Трагајући за његовим делима и радом дошли смо до невероватних открића, која се данас налазе пред нама и зато њему у част је све ово и организовано.

Матија Мате Зламалик рођен је у Сарајеву 12. 2. 1905. Уметничку школу у Београду уписао је 1928. године. У јавни живот ступа излагањем од 1933, а примећен је новембра 1935. године на VIII јесењој изложби пријатеља лепих уметности. Све до 1941. године редовно излаже, веома лепо испраћен од критике. На анонимном конкурсу 1942. године добија две прве награде за идејно решење новчаница од 100 динара и од 10 динара и добија посао у Заводу за израду новчаница Народне банке. Ту, у Заводу, прави 1943. Године, прву порто-марку (без ознака вредности). После рата направио је огроман број плаката, од којих и први плакат за прву изложбу Савеза удружења ликовних уметника Југославије. Даје идејно решење за прве послератне новчанице за Југославију, Румунију и Албанију (1947). Аутор је чувене „хиљадарке“, новчанице у промету педесетих година прошлог века. Аутор је грба Србије важећег од 1947-2004. године. Од 1954 – 1963. године аутор је поштанских марака „Флора и фауна Југославије“. Бавио се илустрацијом и опремом књиге од 1933. године код Геце Кона све до шездесетих година прошлог века. Био је аутор многих карикатура у предратном „Јежу“. На Академију примењених уметности ступа као предавач од њеног оснивања 1949. године. У рангу професора остаје до пензионисања 1964. због болести. Као човек изразитог моралног интегритета, свој пре свега, у несагласју са владајућом Комунистичком партијом Југославије, којој није припадао ни као члан, заштићен само својим радом, два пута предложен за Октобарску награду, једном за Седмојулску, које није добио, прећуткиван за живот, заборављен је после смрти.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs