Вести


Комби возило и спортска опрема за спортисте са инвалидитетом

Нови Сад , 05. октобар 2019.
-A A +AКомби возило и спортска опрема за спортисте са инвалидитетом.

Нови Сад , 05. октобар 2019. .

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез присуствовао је данас представљању пројекта „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired!“, у оквиру кога су обезбеђени комби возило, 10 инвалидских колица и спортска опрема за тренинге спортиста са инвалидитетом. Укупна вредност ове донације износи 70 хиљада евра.

Батез је изразио задовољство што данас видимо прве конкретне резултате пројекта “Parainspired!“, који има изузетан значај за развој и рекреативног и такмичарског спорта међу особама са инвалидитетом.

„Први пут наши спортисти параолимпијци имају на располагању комби возило које је адекватно опремљено и које ће им служити за одлазак на такмичења, тренинге и за друге активности. И на овај начин желели смо да подржимо наше параолимпијце, који, годинама уназад, на најбољи начин промовишу Србију“, казао је Батез и подсетио да су са последњег европског првенства донели два злата и четири сребра.

Пројекат „Parainspired!“ се реализује у оквиру ИПА II програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020. Заједнички га спроводе Покрајински секретаријат за спорт и омладину, као водећи партнер, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Општина Инђија и Олимпијски комитет Босне и Херцеговине. Укупна вредност пројекта је 263.914,43 евра, а Европска унија га кофинансира са 224.327,27 евра.

„Важно је да користимо могућности које нуде програми прекограничне сарадње, јер је наш буџет за спорт скроман у односу на потребе“, нагласио је Батез и додао да је поред пројекта „Parainspired!“ Покрајински секретаријат за спорт и омладину, у протекле три и по године, био носилац и пројекта у области школског спорта.

Током 15 месеци, колико ће пројекат „Parainspired!“ трајати, предвиђен је читав низ активности чији је циљ да се повећа учешће особа са инвалидитетом у спортским активностима у пограничном подручју, те да се створе услови за већу доступност спортске инфраструктуре особама са инвалидитетом.

Секретар Батез је истакао да ће се споровести истраживање који су то спортови интересантни људима са инвалидитетом, од рекреативног до врхунског спорта, како би се повећала база из које ће се развити врхунски спортисти.

Истовремено, Батез истиче да је наша спортска инфрастуктура грађена пре 20-30 година, те да се тада није водило рачуна о томе да садржаји и јавни објекти буду прилагођени људима са инвалидитетом.

„То се полако мења и уверен сам да ће се у Националној стратегији спорта, која се припрема за нови десетогодишњи период, водити рачуна о томе да спортска инфраструктура буде прилагођена људима са инвалидитетом, у рекреативном и такмичарском спорту“, навео је Батез додајући да Покрајина има свог предстaвника у радној групи која ради на стратегији спорта у Србији.

Промоцији пројекта и донације, одржаној у оквиру Сајма спорта, присуствовали су и наши златни параолимпијци, као и представници спортских организација инвалида. Иначе, пројекат „Parainspired!“ промовишу један од најбољих параолимпијаца на свету Златко Кеслер, који је на челу Параолимпијског савеза Војводине и Борислава Перић Ранковић - најбољи стонотенисер у свету.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs