Вести


Компанији Енерго-Зелена у Инђији уручена интегрисана дозвола за рад

Нови Сад , 11. мај 2015.
-A A +AКомпанији Енерго-Зелена у Инђији уручена интегрисана дозвола за рад.

Нови Сад , 11. мај 2015. .

Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, као надлежни орган, доделио је интегрисану дозволу предузећу Енерго- Зелена у Инђији за рад целокупног постројења и обављање активности у вези са прерадом нејестивих споредних производа животињског порекла.

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић је данас уручио овај значајан документ, који гарантује највећи степен заштите животне средине, директору Енерго- Зелене у Инђији Тому Хансону, у присуству запослених у овој компанији и бројних представника медија.

„Постројење у Инђији је практично прва компанија која у Србији има овакву врсту дозволе, што значи да једино они могу да, у складу са високим стандардима Европске уније, управљају анималним отпадом, а да при томе не изазивају загађење животне средине“, изјавио је др Слободан Пузовић након потписивања и предаје овог документа Енерго-Зеленој.

Како је др Пузовић истакао, приликом сусрета са руководством ове приватне компаније, чији је посао нешкодљиво уклањање отпада животињског порекла, по расположивим подацима у Србији се генерише око 250.000 тона анималног отпада годишње. Др Пузовић је саопштио да у нашој земљи тренутно постоје само две кафилерије, које раде одређеним капацитетима и да не испуњавају све, нарочито еколошке услове у складу са европским стандардима, а могу да прераде тек неколико десетина хиљада тона од укупне количине која се генерише. Прописно се сакупи и преради око 70.000 тона животињског отпада, а 180.000 тона нестане у природи на непрописно уређен начин, што представља велики ризик по здравље становништва и велики негативни утицај на животну средину код загађења земљишта и вода.

„Веома смо задовољни што смо данас овде да уручимо интегрисану дозволу за рад предузећу Енерго- Зелена, што значи да ова компанија испуњава апсолутно све националне, а посебно европске стандарде у свом раду и сматрамо да ће адекватним радом ове компаније у будућности са својим пројектованим капацитетом од 150.000 тона прераде анималног отпада годишње, моћи да се покрије већи део потреба Републике Србије. Ово је начин да се обезбеди и одређени број радних места за запошљавање, као и да се реши проблем са анималним отпадом који тренутно имамо у Србији“, изразио је своје уверење овом приликом ресорни секретар.

Уз честитке компанији, он је истакао да ће ресорни секретаријат као и до сада подржати њен рад са жељом да што пре почне опет да ради и успе да пронађе своје место у Србији, оствари своје интересе и помогне да наша средина буде уређенија, односно да се животињски отпад прерађује на прописан начин и да се добију одговарајући енергенти или нова сировина.

Директор Енерго-Зелене Том Хансон објаснио је да последице због непрописног уклањање животињског отпада могу заиста бити огромне и изнео да би овај проблем, уз помоћ Енерго-Зелене могао бити решен веома брзо. Дозволу је упоредио са вредним поклоном, нагласивши да су сви запослени напорно радили на исходовању овог значајног документа, који је и велика мотивација да ово предузеће, које не ради од новембра, јер се суочава са различитим проблемима, а пре свега са недостатком сировине, настави што пре са пословањем.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs