Вести


Компанији „Потисје Кањижа“ уручена интегрисана дозвола за рад

Нови Сад , 18. мај 2015.
-A A +AКомпанији „Потисје Кањижа“ уручена интегрисана дозвола за рад.

Нови Сад , 18. мај 2015. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић уручио је данас генералном директору фабрике „Потисје Кањижа“ Јенеи Иштвану, интегрисану дозволу за рад целокупног постројења. Дозвола је уручена у Градској кући, у присуству председника општине Кањиже др Бимбо Михаља и надлежних покрајинских и општинских представника.

Домаћини у Кањижи захвалили су се Покрајинском секретаријату, који је имао кључну улогу као надлежни орган поводом доделе овог документа, којим се гарантује највећи степен заштите животне средине.

Након обиласка фабрике, која већ годинама спaда у сам врх наше привреде у области опекарске индустрије, ресорни секретар др Слободан Пузовић је истакао да је ово прва компанија у Србији и Војводини, која је стекла интегрисану дозволу за рад у оквиру поменуте привредне гране.

„Компанија „Потисје Кањижа“ је добила ову престижну интегрисану дозволу, што значи да ради и производи црепове и друге грађевинске елементе по највишим домаћим и европским стандардима. Интегрисана дозвола је потврда издата од нашег Секретаријата, која пружа гаранције да компанија не загађује околину, да нема емисија које су супротне законској регулативи, такође и да се одговорно односи према природним ресурсима и према енергији. Такође, оно што је суштински битно у процесу производње је да брине о запосленима и локалном становништву, као и окружењу у којем људи у општини Кањижа раде и живе“, истакао је др Пузовић представницима медија у Кањижи. Како је још навео, Покрајински секретаријат је становишта да компанија „Потисје Кањижа“ апсолутно заслужује овакву дозволу, као и да процес добијања није био једноставан. Поступак је трајао пет година и компанија је морала да уложи значајна средства да би унапредила процес производње, што је на крају успешно завршено. Др Пузовић је изнео уверење да ће и друге компаније у Србији следити пример „Потисја“ из Кањиже у прибављању интегрисане дозволе, и тако омогућити квалитетан рад у здравом животном окружењу.

„Колики је значај добијања ове интегрисане дозволе за „Потисје Кањижу“, говори и податак да у Војводини има преко 66 предузећа које треба да исходују по закону интегрисану дозволу. До сада је то урадило свега неколико компанија, а у опекарској индустрији још увек ниједна, и све остале које то не учине до 2020. године ће доћи пред избор или да их добију или да ставе катанац на своја врата“, рекао је др Слободан Пузовић за медије овом приликом.

Јенеи Иштван генерални директор „Потисја Кањижа“ нагласио је да су сви у овој компанији веома задовољни што су успешно завршили овај посао и данас добили интегрисану дозволу за рад.

„Првенствени циљ сваког акционарског друштва је да оствари зараду и направи профит. Међутим, исто тако, зе компанију „Потисје Кањижа“ је битно да ова постројења која функционишу у погонима, буду у потпуности у складу са свим прописима који обезбеђују заштиту и животне околине“, казао је директор Јенеи. Такође, када је реч о мониторингу, и ту су прописана правила, а тичу се неопходних мерења. Интегрисана дозвола за рад издата је на десет година, а периодично се морају извештавати надлежни органи и обављати неопходна мерења како би функционисање уз овакву дозволу било извесно“, објаснио је даље обавезе генерални директор Јенеи.

Компанија „Потисје Кањижа“ уложила је у своје доступне технике како би пославала као што се то чини у Европи. Најбоље доступне технике су оне прописане Bref референтним документима. У последњих десет година „Потисје Кањижа“ је у своју производњу уложила 50 милиона евра и своју производну линију довела је до нивоа европског пословања, изнели су још у овој компанији, запослени који директно руководе производњом.

„Потисје“ из Кањиже је најпознатије по производњи покривних елемената, односно црепа. Годишње произведе 64 милиона комада црепа разних врста. Фабрику је основао давне 1903. године кањишки велепоседник Херман Грунфелд, а своју праву афирмацију и убрзани привредни раст доживела је послератном периоду. Октобра 2003. године ово успешно предузеће преузела је аустријска Групација „Tondach".


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs