Вести


Конвенцијом посвећеној борби против дијабетеса, у Војводини обележен Светски дан борбе против ове болести

Нови Сад , 12. новембар 2014.
-A A +AКонвенцијом посвећеној борби против дијабетеса, у Војводини обележен Светски дан борбе против ове болести.

Нови Сад , 12. новембар 2014. .

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, у Скупштини AП Војводине, одржана је конвенција посвећена борби против ове болести у Војводини. Конвенцију је организовао Савез друштава Војводине за борбу против шећерне болести, под покровитељством Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију.

Претходних година број оболелих од дијабетеса је повећан, па је данас у Србији 8,5 одсто становништва оболело од те болести. У Војводини је до сада регистровано 270 хиљада дијабетичара. Међутим, посебно забрињава податак да на једног оболелог постоји по једна особа која не зна да има шећерну болест, те да код једна трећине особа које су откриле да имају дијабетес, већ постоје компликације.

„Борба против шећерне болести у Војводини је стратешки важна јер је то једна на списку оних неколико болести које су карактеристичне за нашу покрајину и које разарају и њено здравствено, социјално и друштвено биће. Број оболелих у Војводини пали сва црвена светла и пали све аларме,“ рекао је Мирослав Васин, потпредседник Покрајинске владе. "У последње две године Покрајинска влада је заиста много урадила на превенцији ове опаке болести. Од 45 општина у Војводини, још само 8 нема саветовалиште за дијабетичаре и циљ је да их у наредном периоду отворимо и у тим општинама," додао је Васин.

Војводина је регион са највећим ризицима за добијање дијабетеса, због начина исхране, као и других узрока. С друге стране, постоји и велики број оних који не контролишу здравље, што доводи до ризика да се дијабетес не открије на време.

„Код нас у Србији, због општег тешког економског стања и због укидања саветовалишта за дијабетичаре који су постојали у свим Домовима здравља, ситуација је изузетно тешка и, уколико се одмах не предузму ефикасне мере превенције и едукације целокупног становништва, имаћемо не само повећане здравствене проблеме него и повећане финансијске издатке за лечење тешких здравствених компликација које неблаговремено откривени дијабетес и нерегулисани откривени дијабетес изазива,“ рекао је Ерне Лазар, председник Савеза друштава Војводине за борбу против шећерне болести.

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију је у 2014. години око 10 милиона динара инвестирао у оснаживање Друштава за борбу против шећерне болести и стварање мреже саветовалишта у свакој општини на територији АП Војводине.

Помоћница покрајинске секретарке за здравство, социјалну политику и демографију др Данијела Станковић-Баричак истакла је да је дијабетес јавно-здравствени проблем у чије решавање треба да буду укључени све релевантне институције и грађани. Она је додала да је превенција „једино оружје са којим се можемо борити против дијабетеса“

„Борба против шећерне болести је континуирана и мултисекторска. Болест не бира ни период ни популацију. Наш рад се не огледа само кроз формирање саветовалишта, већ и посебну пажњу посвећујемо и деци оболелој од дијабетеса за које финансирамо летњи камп где уче како да најбоље превазиђу свој здравствени проблем и како да спрече нове компликације, а трећи вид активности Секретаријата у борби против ове болести јесте отварање специјализованих продавница који су уједно и едукативни центри,“ – рекла је др Станковић Баричак.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs