Вести


Конференција за новинаре Бранислава Бугарског и Синише Лазића

Нови Сад , 07. новембар 2014.
-A A +AКонференција за новинаре Бранислава Бугарског и Синише Лазића.

Нови Сад , 07. новембар 2014. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу Бранислав Бугарски и директор Фонда „Европски послови“ Синиша Лазић одржали су конференцију за новинаре на којој су демановали да директор Фонда "Европки послови" прима плату већу од 431.000 динара.

Наиме, према писању медија о платама запослених у јавном сектору, међу 85 најплаћенијих људи у јавном сектору, према подацима Министарства финансија, налази се и директор Фонда "Европски послови са платом од преко 431.000 динара.

"Као члан Покрајинске владе и ресорни секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу скрећем пажњу да се ради о неодговорној дезинформацији. Желим да демантујем те написе, јер тачан износ зараде директора Фонда износи 144.000 динара. Позивам овом приликом новинаре, да у циљу објективног и независног новинарства, пренесу тачну информацију о заради директора Фонда "Европски послови" Синише Лазића, која се може наћи на сајту Агенције за борбу против корупцију", истакао је покрајински секретар Бранислав Бугарски.

Према његовим речима, ширење дезинформација је опасно јер води медијску сцену у правцу који може да изазове негативне последице и деградацију институције Фонда „Европски послови“ и директора Лазића. Како је нагласио секретар Бугарски, плата директора Лазића је у складу са регулативама и обимом посла који Фонд „Европски послови“ обавља за покрајинску администрацију.

Како је рекао директор Фонда „Европски послови“ Синиша Лазић, вероватно се ради о ненамерној грешци, не желећи да се бави шпекулацијама. Он је појаснио да су у представништву у Бриселу запослене две особе, које су при Мисији Републике Србије при Европској унији и да имају плате у складу са правилима дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије, тако да је дошло до забуне и произвело одређене нејасноће у представљању информација о зарадама. "Трошкови запослених представника који бораве у Бриселу су у складу са Споразумом између Покрајинске владе и Министарства спољних послова и то што је тим споразумом предвиђено се поштује и примењује", рекао је Лазић.

"Наши представници који бораве у дипломатском конзуларном представништву имају статус дипломата Републике Србије, с тим што Министарство спољних послова не сноси трошкове рада наших представника и они имају своје основне зараде по аналогији која је примењена на запослене у Министарству спољних послова плус додатак који се примењује за земље боравка, а у складу са републичким прописом. Надокнаде су у складу са надокнадама који имају и други представници Министарства спољних послова", рекао је Лазић.

Овом приликом је директор Лазић демантовао и информацију да има ПР-а као и висину зараде која је наведена у новинама „Блиц“, док трећа особа поменута у новинама није на платном списку Фонда и не постоји систематизовано наведено радно место. Синиша Лазић је додао да ширење дезинформација није добро ни за Покрајинску владу ни за Фонд „Европски послови“, нити у оквиру процеса европских интеграција Републике Србије.

Бранислав Бугарски и Синиша Лазић презентовали су податке о резултатима рада Фонда "Европски послови" у коришћењу доступних средстава европских фондова.

"Преко 100 милиона евра од пројеката прекограничне сарадње је завршило у Војводини. Пројекте за покрајинску администрацију радио је Фонд "Европски послови". Кроз канцеларију у Бриселу ми смо и даље присутни и тражимо нове шансе за друштвено економски развој Војводине. Заједно са Фондом "Европски послови" покрајинска администрација припрема академију за запослене у директним и индиректним буџетским корисницима на територији Војводине, како би подигли технички капацитет и у будућности омогућили да још више европских средстава буде у Војводини", рекао је Бугарски и с поносом истакао чињеницу да је од укупног броја пројеката који су реализовани у програмима прекограничне сарадње на територије Републике Србије, 86 одсто у Војводини и, како је нагласио, од тражених средстава успели смо да апсорбујемо 93 одсто.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs