Вести


Конференција за новинаре поводом Дана планете Земље

Нови Сад , 22. април 2014.
-A A +AКонференција за новинаре поводом Дана планете Земље.

Нови Сад , 22. април 2014. .

Поводом обележавања Дана планете земље, покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић и директор Јавног предузећа "Национални парк Фрушка гора" Радован Дурутовић одржали су конференцију за новинаре на Фрушкој гори.
На Иришком венцу, испред зграде Информативног центра Националног парка "Фрушка гора", ресорни секретар др Слободан Пузовић је пред представницима медија истакао да Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, испред Владе Војводине, координира све активности у области животне средине на територији Покрајине.
„Покрајински секретаријат помаже управљачима заштићеног подручја, посебно „Националном парку Фрушка гора“ да природну баштину која је заштићена унапреде и одрживо користе. Имамо бројнa докуменетa којa се могу сматрати стратешким у области заштите животне средине и заштите природе. Али по мени суштина је да конкретно радимо на томе, и да то што је установљено у документима, Регионалном просторном плану и Програму имплементације Регионалног просторног плана, заживи у пракси“, истакао је др Пузовић.
„Управо је Дан планете Земље када сви заједнo, и државне институције и невладин сектор и локалне самоуправе, стручне и научне инститиције и школе, на једном месту-овде на Фрушкој гори – треба да покажемо како се бринути о животној средини и природи и како ми појединци можемо малим активностима и поступцима, ако смо сви удружени, много да допринесемо очувању животне средине“, указао је др Пузовић упоредивши то са типичним примером као што је акција „Сат за нашу планету“.
„Војводина нема веће шумовито подручје од Фрушке горе. То су практично плућа Војводине и овде је центар биолошке разноврсности и центар природних вредности, духовних и наших културних вредности. Због тога се трудимо да помогнемо ЈП „Национални парк Фрушка гора“. Издвојили смо и ове године извесна средства у висини око четири милиона динара, које ћемо уложити у промоцију Националног парка, активну заштиту природних еко система, врста и помоћ да ово шумско богатсво и плућа Војводине и даље функционишу на добробит свих грађана, истакао је ресорни секретар Пузовић.
Директор Јавног предузећа "Национални парк Фрушка гора" Радован Дурутовић иzjavio је да је поводом обележавања Дана планете Земље организовано чишћење Фрушке горе на 47 пунктова, и то од Чортановачке шуме до Шида.
„ У највећем броју за овај посао одазвали су се кадети Полицијске академије из Сремске Каменице, потом Покрајински завода за заштиту природе и ресорни секретаријат. Реч је о преко 300 волонтера који данас учествују у овом корисном чину“.
Како је директор Дурутовић подсетио, повод за чишћење је и одржавање Фрушкогорског маратона, који ће ове године бити организован 26. априла. Такође, један од разлога јесу и предстојећи првомајски празници, те да се излетницима понуди леп и очишћен простор. Директор Дурутовић је искористио прилику и замолио све који намеравају да 1. мај проведу на Фрушкој гори, да воде рачуна о њеном изгледу и да се побрину да је оставе чисту како су је и затекли.
Међународни Дан планете Земље – 22. април обележава се данас широм света различитим манифестацијама у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs