Вести


Конференција за новинаре поводом усвајања Програма имплементацији Регионалног просторног плана АПВ

Нови Сад , 17. јун 2013.
-A A +AКонференција за новинаре поводом усвајања Програма имплементацији Регионалног просторног плана АПВ.

Нови Сад , 17. јун 2013. .

Нови Сад, 17. јуни 2013. године - Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић одржао је конференцију за медије поводом доношења Програма имплементације Регионалног просторног плана АП Војводине. Тај стратешки документ донела је Скупштина АП Војводине. На конференцији је говорио и Владимир Зеленовић, директор Завода за урбанизам Војводине, који је носио израду Програма имплементације, а конференцији је присустовала и помоћница покрајинског секретара Валентина Арамбашић.Покрајински секретар др Слободан Пузовић истакао је да је Програм имплементације значајан документ, којим се разрађује и даје подршка реализацији стратешких приоритета и пројеката дефинисаних у Регионалном просторном плану Војводине.
„Доношење Програма имплементације Регионалног просторног плана АП Војводине, утврђено је Законом о планирању и изградњи, при чему тај документ представља први Програм имплементације у Републици Србији за просторни план регионалног нивоа", истакао је секретар Пузовић. "Програмом имплементације утврђене су мере и активности којима се разрађује и даје подршка реализацији приоритета и пројеката дефинисаних у просторном плану Покрајине, усклађују секторске планске политике, идентификују конфликти и интереси и утврђује њихово праћење и усклађивање, за период од пет година. То је документ којим се на својеврстан начин повезује просторно планирање и конкретне акције у простору", навео је Пузовић.


Покрајински секретар је додао да је од 157 стратешких приоритета спровођења Регионалног просторног плана - након детаљне анализе са економско-финансијског, организационог и институционалног аспекта - формирана листа од 65 стратешких приоритета. За сваки приоритет појединачно утврђени су учесници у реализацији. Пројектима су утврђени динамика и фазе реализације, финансијска средства и извори финансирања, те одговорност за реализацију пројеката. Посебан допринос при формирању листе приоритета дали су ресорни секретаријати Владе Војводине, најодговорнији за њихову реализацију."Даље активности секретаријата, имајући у виду обавезу праћења реализације утврђених приоритеа, биће периодично извештавање, односно израда годишњих извештаја о остваривању просторног плана на основу праћења 106 дефинисаних показатеља просторног развоја", нагласио је др Пузовић.


Директор Завода за урбанизам Војводине Владимир Зеленовић казао је да је Програм имплементације - документ којим су сагледани приоритети утврђени просторним планом Покрајине, који се могу реализовати у наведеном имплементационом периоду. Доношењем тог документа обезбеђени су предуслови за укључивање предложених пројеката у програме развоја одговорних институција, као и могућност да се прибаве потребна средства из других извора, као што су донације и међународни фондови (ИПА). Остварење стратешких приоритета и пројеката утврђених Програмом имплементације, представља приоритет у периоду од 2013 до 2017.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs