Вести


Конференција за новинаре потпредседника Владе АПВ Горана Јешића

Нови Сад , 29. октобар 2012.
-A A +AКонференција за новинаре потпредседника Владе АПВ Горана Јешића .

Нови Сад , 29. октобар 2012. .

Нови Сад, 29. октобар 2012. године - У сусрет јединственом захтеву војвођанских удружења пољопривредника у погледу дугорочног планирања аграрне политике, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић, одржао је у Влади Војводине конференцију за новинаре. Овом приликом било је речи о предложеном закону о субвенцијама у пољопривреди и о аграрном буџету Србије за 2013. годину. У обраћању новинарима, заједно са делом представника пољопривредних удружења са територије АП Војводине, потпредседник Јешић изнео је да већина пољопривредних удружења има јасан став у погледу развоја  пољопривреде у нашој покрајини, као и њеног развоја у оквиру целе Републике Србије. Како је истакао, данашња конференција је такође прилика  за показивање забринутости, зато што је прошло готово 100 дана од рада нове Владе Републике Србије а да, на жалост, и даље изостаје оно на шта се стално апелује, а то је наш  дијалог са ресорним министарставима Владе Републике Србије и оним институцијама на које се ти закони односе. Потпредседник Јешић је у овом случају навео спровођење Закона о пољопривредном земљишту, аграрни буџет за 2013. годину, и закон о подстицајима који се тренутно налази у јавној расправи за коју је одређен веома кратак рок, а начин на који је она предвиђена потпредседник војвођанске Владе назвао је неадекватним, те истакао следеће:
„Успели смо следеће, а то је да Предлог и споразум који је потписан од стране  Владе Републике Србије и арапских инвеститора од јуче искључи државно земљиште. Значи сви преговори које Влада Републике Србије убудуће обавља са потенцијалним или будућим страним инвеститором и стране Уједињених Арапских Емирата искључује државно пољопривредно земљиште, које су комбинати, који су у стечају, користили као да је њихово. Тиме се кршио Закон о државном пољопривредном земљишту и на тај начин су доведени у проблем пољопривредни произвођачи, који у тим општинама нису могли да се појаве на лицитацији државног пољопривредног земљишта, прављена је штета у буџету Републике Србије, локалне самоуправе и АП Војводине. И оно што је од данас тема, то је само оно што је имовина тих предузећа, а никако државно пољопривредно земљиште, које они и даље држе узурпирано", подвукао је потпредседник Јешић. Он је овом приликом, упутио поновни позив на дијалог републичком министру Кнежевићу, са којим, како је нагласио, постоји веома солидна комуникација, да што се тиче закона о подстицајима у пољопривреду, који је веома важан за све пољопривредне произвођаче у земљи, па тако и за подручје АП Војводине,  пролонгира јавну расправу о њему и пролонгира доношење овог закона, док не консултује институције којих се он тиче. Ради се пре свега о удружењима пољопривредних произвођача и општинских и покрајинских органа. Потпредседник Јешић посебно је истакао да је Покрајински секретаријат за пољопривреду партнер свих оних који се баве пољопривредом на територији АП Војводине, те да свака иницијатива која је здраворазумска и која има утемељење у потребама да се пре свега у дискусији, превазиђу проблеми, а не да се неко напада и да се политички контекст приче уводи у нешто што није политика, Секретаријат је спреман да подржи. Зато је и ова иницијатива удружења војвођанских пољопривредника подржана и  дат јој је институционални оквир, а што је у циљу олакшавања  овог посла кроз унапређивање закона у пољопривреди који су предложени, те самим тим потребе  увећања аграрног буџета.
Мирослав Киш, председавајући Управног одбора Асоцијације пољопривредника, Мирослав Грубинов представник Удружења пољопривредника Црепаје, Мило Остојић и Војислав Малешев испред  „Клуба 100 П плус" , истакли су да је њихова жеља да се постигне предвидљивост  онога што раде и жеља да учествују и равноправно дискутују о проблемима који су за њих од животног значаја. Навели су да, агарни буџет за 2013. годину није у складу са потребама пољопривредника, како по његовој величини тако и у начину његове расподеле. Обећање је било да он буде  5% од укупног буџета. Улагања у пољопривреду према њима нису могућа буџетом који износи испод 3%. Зато су изразили страх да са оваквим аграрним буџетом неће  остварити ни минимум онога што је пољопривредницима непоходно: Плаћање у износу од минимум14 хиљада динара по хектару, које су добијали предходних година,плаћања за најсиромашније (некомерцијална газдиснтва) на селу, подршка инвестицијама у системе за наводњавање, опрему, механизацију, складишне просторе и сл.  Очекивања су да се у овом Закону види да ће буџет за пољопривреду бити минимално 5% укупног буџета, да  инвестициона подршка учествује са минимално 30%, а да  ће пољопривредници добити оно што данас добијају по хектару увећано за проценат инфлације. Аграрни буџет од око 41 милијарду дозволиће субвенције од шест до седам хиљада динара што није довољно. Потпредседник Јешић је истакао да буџет није довољан али онда постојећи новац треба приоритетно распоредити и то у дијалогу са пољопривредницима и уз поштовање закона. 
Ознаке: Горан Јешић

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs