Вести


Конференција поводом позива за пројекте у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија

Нови Сад , 30. март 2012.
-A A +AКонференција поводом позива за пројекте у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Нови Сад , 30. март 2012. .

Нови Сад, 30. март 2012. године - У Влади Војводине одржана је конференција за медије поводом недавно расписаног позива за прикупљање предлога пројеката у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија.

О трећем по реду позиву говорили су потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу др Томислав Стантић, заменик директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије мр Огњен Мирић, и шеф Директората за ИПА Програм прекограничне сарадње Мађарска - Србија, из Националне развојне агенције Мађарске, Балаж Шимо.
Др Томислав Стантић истакао је ће Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и ове године одвојити око 20 милиона динара за суфинасирање пројеката општина које су успеле да прођу на пројектима прекограничне сарадње.
- Прекогранични програми су веома значајни за нашу земљу поготову што су буџети на свим нивоима прилично рестриктивни и у доба економске кризе, а вероватно и у годинама које долазе, па ово јесте права прилика да као озбиљна земља и регион начинимо напор више и покажемо да смо будући зрели такмичари за европске фондове унутар европске породице - рекао је Томислав Стантић и додао да Европска унија јесте унија региона, те да посебно у наредном периоду када ће се отварати линије из домена руралног развоја, регионалне конкурентности и људских ресурса, можемо да покажемо још боље резултате него до сада.
Шеф Директората за ИПА Програм прекограничне сарадње Мађарска - Србија, из Националне развојне агенције Мађарске Балаж Шимо рекао је да ће ове године апликанти имати на располагању 15 милиона евра у широком броју области, од инфраструктуре, заштите животне средине, образовања, културе и друго. Шимо је додао да је досадашња сарадња са партнерима из Србије била веома успешна.
- Мађарска учествује у седам програма са суседним земљама, али у програму са Србијом имамо најмање измена, што значи да је сарадња добра на нивоу управе - рекао је Шимо.
Заменик директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије мр Огњен Мирић рекао је да су овим позивом обухваћене све општина у Војводини, тако да до 30. маја све невладине организације које су заинтеерсоване могу да конкуришу. Обезбеђена су средства у висини од 15 милона евра, а организације могу да конкуришу са пројектима од 50 хиљада евра до 1,5 милонаевра за пројекте из домена инфраструктуре. Посебан акценат ове године, према Мирићевим речима, стављен је Дунавску стратегији, тако да ће пројекти који су везани за Дунав бити више оцењени. Мирић је најавио да је у припреми буџет за период од 2014. до 2020, тако да је битно да се виде досадашњи резултати како би у наредном периоду добили јиош више средстава.
Након конференције за медије одржан је Инфо дан на коме су разматране смернице за припрему предлога пројеката.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs