Вести


Културна сарадња АП Војводине и руске Републике Коми

Нови Сад , 23. фебруар 2018.
-A A +AКултурна сарадња АП Војводине и руске Републике Коми.

Нови Сад , 23. фебруар 2018. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић разговарао је данас у Покрајинској влади са министром културе, туризма и архивских послова Републике Коми (Руска Федерација) Сергејом Витаљевићем Јемељановим и директорком Филхармоније Комија Маријом Балмастовом о могућностима сарадње у области културе.

Према Штаткићевим речима, један од приоритета међународне сарадње ресорног секретаријата је управо ближе и конкретније повезивање са Руском Федерацијом, па самим тим и са Републиком Коми. Ова руска република показала се као добар партнер подржавајући значајне пројекте у области образовања, с обзиром на побратимљене градове Ухт у Републици Коми и Зрењанин.

„С обзиром на то да је Војводина специфична средина са бројним културним садржајима и институцијама културе, могућности за сарадњу су бројне, као и спремност да се оствари и у области културе,“ рекао је Штаткић.

Министар Јемељанов је истакао задовољство сарадњом са Србијом, па самим тим и Војводином, нагласивши да ће се током ове године у целом Комију одржавати бројни фестивалски, оперски и балетски наступи, као и други културно уметнички садржаји, јер је она као посебна федерална област проглашена њиховом „престоницом културе“.

Гости из Републике Коми изнели су да се сваке године у новембру у Санктпетерсбургу, као централна манифестација целе Руске федерације, одржава културни форум и да је то прилика да се потпише споразум о културној сарадњи Републике Коми и АП Војводине, као кровни документ, који би прецизније дефинисао сарадњу институција из оба региона.

Јемељанов је овом приликом додао да ће током ове године фолклорни ансамбл из Комија имати наступ у Бугарској, када је прилика да наступи и у Новом Саду.

Данашњем састанку су присуствовали и саветник за културу у амбасади Руске Федерације у Србији Александар Конамихин, Сенка Бегин, саветница председника Покрајинске владе задужена за међународну сарадњу, Сергеј Тамаш, подсекретар у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Зоран Лазин, помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам, Небојша Дракулић, помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и директорка Завода за културу Војводине Смиљка Влајић.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs