Вести


Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ од 12. до 21. маја у целој Србији

Нови Сад , 10. мај 2016.
-A A +AМанифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ од 12. до 21. маја у целој Србији.

Нови Сад , 10. мај 2016. .

Друга по реду манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“, биће одржана од 12. до 21. маја у целој Србији, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Музеју града Новог Сада. У том периоду врата за посетиоце отвориће 80 музеја у 55 места широм земље. Највећа национална музејска иницијатива обухватиће 140 локација у Србији, а програм подразумева изложбе и пратеће активности, као што су тумачења поставки, радионице, садржаји за децу, предавања, филмови, концерти, а улаз је бесплатан.

О значају ове манифестације и овогодишњем програму, када је реч о Новом Саду и Војводини на конференцији су говорили Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање, Вања Вученовић, члан градског већа задужен за културу, мр Тијана Палковљевић-Буграски, управница Галерије Матице српске, а у име домаћина поздравну реч упутила је Весна Јовичић, директорка Музеја града Новог Сада.

„Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и ове године је подржао манифестацију, која се из године у годину повећава и укључује у рад све већи број музејских институција“, рекао је секретар Славиша Грујић. „У Војводини то значи да ће током десет дана трајања манифестације бити отворене 23 изложбе, организована су бројна предавања, пројекције филмова, садржаји за децу у 14 војвођанских градова и 30 установа, а то све говори да се више институција укључило у ову националну манифестацију. Ми као ресорни секретаријат путем конкурсног финансирања током године и подржавамо активности неке од војвођанских музеја. Све то је добра вест за наше грађане, јер су врата музеја отворена и оно што музејски радници током године вредно раде сада се публици представља и кроз ову манифестацију. Посебно ми је драго да је то и још један додатни плус за град Нови Сад, који је кандидат за европску престоницу културе, што јесте на добробит грађана не само овога града, Војводине и Србије, већ и за цео регион“, закључио је у свом излагању ресорни секретар.

Тијана Палковљевић-Бугарски је у име организатора, као члан организационог одбора директора националних музеја, истакла да је идеја за организовањем овакве једне манифестације потекла од потребе да се грађанима прикаже богата збирка, коју сваки музеј има и самим тим прикажу и активности сваке музејске институције појединачно. Прошле године, прецизирала је Палковљевић-Бугарски, било је укључено 67 музеја у 39 градова на 122 локације, док је ове тај број повећан на 80 музеја у 55 градова на 140 локација у земљи. У Војводини је манифестација организована у 14 градова, 30 музеја и како је то речено на јучерашњој конференцији у Београду, обухваћени су градови од А до Ш, тј. од Алексинца до Шида. На Дан музеја 18. маја у Етнографском музеју у Београду биће организовано проглашење победника под називом „Музеј за десет“, који се својим активностима посебно истакао у прошлој години и у тој кандидатури налазе се и три музеја из Војводине.

Тема овогодишње манифестације је „Мој музеј мој град“, која има за циљ да повеже локалну заједницу и музеј, као место заједничког доживљаја баштине, а у Војводини програм почиње у Спомен збирци Павла Бељанског изложбом „Павле Бељански - пријатељ уметника:Стојан Аралица“, у четвртак, 12. маја у 20.00 часова.

Манифестација се и ове године реализује под покровитељством Министарства за културу и информисање Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и Града Новог Сада.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs