Вести


Мариника Тепић: Брига о репродуктивном здрављу и превенција ХПВ као системска допуна средњошколском образовању у АП Војводини

Нови Сад , 27. мај 2015.
-A A +AМариника Тепић: Брига о репродуктивном здрављу и превенција ХПВ као системска допуна средњошколском образовању у АП Војводини.

Нови Сад , 27. мај 2015. .

Податак да свакодневно у Србији једна жена умре, а најмање четири оболе од рака грлића материце, црна је статистика пред којом јавност не сме затварати очи. У превенцији ове болести која све више и више узима маха, удружили су се Асоцијација за сексуално и репродуктивно здравље Србије – СРХ и Парламентарне групе за репродуктивно здравље, родна питања и ХИВ и под покровитељством Одбора за здравље и породицу Народне скупштине Републике Србије, организовали Округли сто на тему „Превенција и третман рака грлића материце у Србији“ који је данас одржан у Народној скупштини.

На овом Округлом столу, који је имао за циљ да јавности скрене пажњу на овај горећи здравствени проблем жена у Србији, говорила је и покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић. Секретарка Тепић говорила је о примеру добре пркасе, спровођењу пројекта „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ у готово свим војвођанским средњим школама. Истичући да је превенција најважнија, она је скренула пажњу да је управо средњошколски узраст онај са којим треба разговарати о оваквим темама.

„Подаци које добијамо, како од Института за јавно здравље Србије, тако и од Института за јавно здравље Војводине, а који се тичу броја оболелих жена од рака грлића материце су алармантни и поражавајући. Међутим, као што и пацијенткиње које су се излечиле знају, човек никада не сме да се преда, па се тако ни ми, који можемо да на било који начин и са било које позиције да делујемо, не смемо се предати и морамо заједно радити пре свега на самој превенцији.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину је заједно са стручном Радном групом коју чине стручњакиње из области гинекологије, епидемиологије, урологије и психологије осмислио пројекат „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ чије је један од приоритета управо превенција полно преносивих болести. Желели смо да кроз модеран радионичарски вид наставе, шеснаестогодишњацима скренемо пажњу на бригу о њиховом репродуктивном здрављу уопште. Желели смо да младе научимо што је могуће више ствари о полно преносивим болестима, контрацепцији, сексуалности, анатомији полних органа, али и психолошким сегментима као што су на пример: када је право време за ступање у сексуални однос, како да прихвате своје тело, шта је то заљубљеност, а шта љубав. До данас је преко 6000 војвођанских средњошколаца прошло кроз наш програм који траје током читаве школске године, а већ је пријављено још толико ђака који ће и у 2015/2016. години слушати о сексуалном васпитању и репродуктивном здрављу.“

Ресорна секретарка истакла је и чињеницу да истраживање које је спорведено у оквиру пројекта „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ показују колико средњошколци не знају ни основне ствари када је реч о њиховом репродуктивном здрављу и најавила да ће по завршетку упоредне анализе добијених података бити упућена иницијатива, прво према Скупштини Војводине, а потом према Народној скупштини Србије за увођење „Здравственог васпитања о репродуктивном здрављу“ у образовни систем.

На округлом столу поред секретарке Тепић говорили су и: др Владо Бабић испред Парламентарне групе за репродуктивно здравље, родна питања и ХИВ, Драган Стојановић извршна директорка СРХ у Србији, проф др Славица Ђукић Дејановић испред Одбора за здравље и породицу Народне Скупштине, проф. др Весна Кесић начелница Клинике за гинекологију и акушерство, Катарина Ђорђевић новинарка „Политике“, др Бојана Милошевић из Института за јавно здравље Србије, помоћник министра проф Др Саздановић из Министарства здравља и Јасна Црнобрња пацијенткиња оперисана од рака грлића материце.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs