Вести


Мариника Тепић: Здравље наших школараца нам је на првом месту

Нови Сад , 20. август 2015.
-A A +AМариника Тепић: Здравље наших школараца нам је на првом месту.

Нови Сад , 20. август 2015. .

Покрајински секретаријат за спорт и омладину определио је данас спортске реквизитаријуме за наставу физичког васпитања за 103 основне школе у Војводини, односно све војвођанске основне школе које немају сале за физичко или их имају неадекватне, дотрајале и небезбедне за одржавање наставе физичког васпитања. Оне чине трећину од укупног броја основних школа у Војводини, а међу њима су како подручне, тако и матичне школе са по више стотина ђака.

Опремање основних школа у Војводини овом спортском опремом и реквизитима, у који је Покрајински секретаријат за спорт и омладину уложио 30 милиона динара, један је од најзначајнијих циљева проистекао из наше Стратегије развоја школског спорта у АПВ и пратећег Акционог плана. На основу најновије базе података Секретаријата о стању и опремљености сала основних школа у Војводини, Секретаријат је у сарадњи са Савезом за школски спорт Војводине пописао све неопходне реквизите за квалитетно спровођење наставе физичког васпитања, нарочито у школама које за то користе адаптиране учионице или напросто стандардне учионице.

Постављајући себи за приоритетни циљ здравље основношколаца и једнаку доступност вежбању и спортским активностима сваком ђаку, Секретаријат и Савез су нарочито обратили пажњу на нижи основношколски узраст, циклус I-IV разред, водећи посебно рачуна о опреми, иновативним и креативним реквизитима који ће учитељицама и учитељима и ђацима омогућити максималан учинак на минималном простору. Сваки сет садржи више десетина реквизита, од струњача – мањих, већих, косих, до шведских сандука и мердевиница, трамболина, лопти за разне лоптачке спортове, балансере, полигоне, лествице, препоне и бројну другу наставну и тренажну опрему.

С обзиром на велики обим и количину ових сетова, динамика расподеле је опредељена у више дана и недеља, а почев од данас идући у сусрет новој школској години. До краја следеће недеље је планирана испорука у већ више од 30 школа.

Све је ово директорима предметних школа и учитељима изнела Покрајинска секретарка за спорт и омладину, Мариника Тепић, нагласивши и да је ово само прву корак ка задовољењу свих потреба деце за физичком активношћу и здрављем:

„Када смо пре неколико месеци, обрађујући последње нам пристигле податке о стању основношколских сала за физичко у Војводини, увидели смо да 110 основних школа уопште нема салу за физичко васпитање која је основно учило, попут табле и креде, што нас је крајње узнемирило. Једна од њих је у међувремену добила салу, 6 има по мање од 5 ђака, тако да смо ургентно почели да радимо на опремању преостале 103 основне школе. Штавише, опрема и реквизитаријуме које смо им обезбедили у сарадњи са Савезом за школски спорт Војводине служиће им не само за наставу, већ и за ваннаставне активности, за квалитетно провођење великих одмора када дежурни ученици увек могу дати на коришћење у школским двориштима бројне реквизите, као и за најразличитије активности током викенда, летњих и зимских распуста, обогаћујући школе тиме и активно слободно време својих ђака. Недопустиво је да се деца у школама у којима проводе готово читав дан не баве физичком активношћу, која је предуслов за њихово здравље. Недопустиво је да деца после два часа седења, изађу на велики одмор да нешто презалогаје и опет седе. Дајте им вијаче, лопте, ластише у руке, и цело двориште ће за час трчати и скакутати, а и сами несвесни колико кроз игру чине за своје здравље и дужи и квалитетнији живот".

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић истакао је да је опремање спортским реквизитима школа које немају салу за физичко, веома значајан пројект, због што је важно да сва деце у Војводини имају прилику да се баве спортом и да одрастају у здраве и успешне људе.

„У протеклих неколико година у Војводини је изграђено 39 школских спортских сала, 16 већих спортских хала и 34 спортска објекта различите намене. Пре тога је у овој области била веома лоша ситуација, али захваљујући овом пројекту и уложеним великим средствима, ситуација је значајно унапређена“, казао је председник Пајтић и додао да је циљ да се у школама које имају мали број ђака, обезбеде услови попут оних у школама са више ђака и са школским спортским салама.

Председник Пајтић је додао да је Покрајински секретаријат за спорт на челу са секретарком Мариником Тепић, посвећен томе да се свој деци у Покрајини омогуће услови да се развијају и одрастају у здраве људе, који ће бити корисни себи, својој породици и заједници.

„Колегиница Тепић је у потпуности посвећена том циљу и са великим ентузијазмом реализује бројне пројекте, који се не тичу само спорта и спортског васпитања, него и репродуктивног здравља, и свега онога што омогућава да имамо здраву омладину која се неће окренути кафани, алкохолу и дроги“, казао је др Бојан Пајтић.

Председник Пајтић се захвалио и председнику Савеза за школски спорт Војводине Михаилу Дудашу, који нас је небројано пута обрадовао својим спортским успесима, а данас исти ентузијазам улаже у то да иза себе оставимо здраве генерација које су васпитане на прави начин.

Задовољство није крио ни наш прослављени атлетичар, вишебојац Михаил Дудаш, који је и председник Савеза за школски спорт Војводине и који је један од кључних промотера Секретаријата за унапређење школског спорта и здравља школараца:

„Сигуран сам да ће ови реквизити допринети да се моторичке и мускулатурне способности основаца развију добро“, навео је Михаил Дудаш и додао да ће Савез за школски спорт ускоро отворити канал на коме ће бити постављени снимци са демонстацијом вежби које могу да се раде са реквизитима које су школе добиле.

Спортски реквизитаријуми презентовани су у Соколском дому, где су и демонстрирани примери коришћења потпуно иновативних реквизита са којима се учитељи и професори први пут сусрећу.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за спорт и омладину

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs