Вести


Мариника Тепић отворила стручну конференцију посвећену развоју школског спорта „Активне школе 2“

Нови Сад , 31. октобар 2015.
-A A +AМариника Тепић отворила стручну конференцију посвећену развоју школског спорта „Активне школе 2“.

Нови Сад , 31. октобар 2015. .

„Стратегија развоја школског спорта у Војводини je подигнута на пиједестал јавног здравља, имајући у виду да је физичко васпитање најзначајније због доприноса у стварању здравог и радноспособног становништва, а не са искључивим циљевима стварања такмичара и освајача медаља“. Ово је истакла покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић Мариника данас у Скупштини АП Војводине, на отварању друге годишње конференције посвећене развоју школског спорта „Активне школе 2“ .
У присуству најпозванијих представника који учествују у функционисању школског спорта и доприносе његовом развоју у нашој покрајини: учитеља, наставника и професора физичког васпитања, директора школа, представника локалних јединица надлежних за ову област, Института за јавно здравље Војводине, Факултета за спорт и физичко васпитање у Новом Саду, Министарства просвете - Школске управе Нови Сад, Савеза за школски спорт Војводине и представника нашег побратимског региона Баден Виртемберга (СР Немачка), ресорна секретарка је известила о досадашњим резултатима у развоју школског спорта у Војводини, те изнела циљеве за наредни период.
„ Када је реч о извештају, који имам потребу да овде искажем пред вама и уједно положим рачун за оно што смо били одговорни као Покрајински секретаријат за спорт и омладину у протеклих годину дана, морам рећи да Акциони план развоја школског спорта у АП Војводини није само слово на папиру, и заиста је од првог до последњег циља, закључно са овим трогодишњим циклусом све испуњено. У првом реду успели смо да сачинимо најобухватнију, не само у Војводини, већ у Републици Србији, базу података о стању основношколске спортске инфраструктуре на 90 одсто територије АПВ, односно за око 500 школа, заједно са подручним одељењима. Имамо заиста прецизне податке о стању спортских објеката, програмских активности, фазама развоја и наставе физичке активности, посебно ваннаставних активности.Ово нам је веома битно као полазиште за планирање наредног буџета коме идемо у сусрет, планирање наших покрајинских програма а како бисмо за школе створили услове и били сервис и професорима и ђацима, како би на најбољи начин организовали физичке активности у нашим школским заједницама, како би наши најмлађи имали здраво детињство и постали здрави људи“, истакла је Мариника Тепић на овом значајном стручном скупу о развоју школског спорта.
„Наравно сви воле да се такмиче и то је једамн мотивациони део, али морамо водити рачуна о малишанима који немају физичких капацитета за постизање врхунских резултата,а њихов број није мали. Искуства показују и да се у оквиру школских такмичења увек иста деца такмиче на школском такмичењу и да они који немају физичких резултата остају пасивни на оваквим манифестацијама и ваннаставним активностима, и то је слика коју морамо променити и додатно мотивисати“, заложила се ресорна скретарка.Она је подсетила учеснике скупа да је до сада сертификовано осам школа статусом „Активне школе“. Акредитациону процедуру прошле су ОШ „Ђорђе Натошевић“ и ОШ „Вук Караџић“ из Новог Сада, ОШ „Ђура Јакшић“ у Каћу, „Вук Караџић“ из Куле(општина Црвенка), ОШ „Новак Радоњић“ из Мола (општина Ада), ОШ „Јован Поповић“ и ОШ „Свети Сава“ из Кикинде и ОШ „Стеван Сремац“ из Сенте.
Мариника Тепић је подсетила представнике школа у Војводини да нови акредитациони циклус траје до 15. децембра 2015. Године и да се заинтересоване школе обрате Секретаријату ради новог стицања статуса „Активне школе“, а то како је секретарка Тепић казала подразумева нарочито вођење рачуна од стране Секретаријата о овим школама.
Мариника Тепић је истакла да су активне школе представљају немерљиве бенифите како за школску заједницу, пре свега ђаке и њихове родитеље, тако и за читаво друштво, које добија здраве активне чланове.Како је још објаснила овакав сатус подразумева да је свако слободно време, које школа користи је активно слободно време, програмски и садржајно у корист ђака и њихове физичке активности и здравља. Ту су укључени и викенди, зимски и пролећни распусти и свако друго слободно време, које ће бити значајно испуњено и додатно развијати капацитете ђака. Како је наглашено Секретаријат посебно води рачуна на конкурсима намењеним опремању тих школа реквизитима, програмским садржајима и стручном универзитетском подршком. Секретаријат је водио рачуна да се у минималном простору постигне и максимални резултат, па је недавно за 103 школе наменио реквизитаријуме како би и поред недостатака простора, успешно реализовали наставу физичког васпитања.
Оно што предстоји, осим овог акредитационог циклуса, према најавама ресорне секретарке јесте да и остале основне школе буду опремељене реквизитаријумима. До сада је предност дата најугроженијима, док следеће године у обзир бити узете школе које су средње опремљене.Поред активних школа и додатног програма“Школски програм плус“ у оквиру Стратегије школског спорта и Акционог плана за развој школског спорта у АП Војводини, поред редовних активности у атлетици за ниже разреде основних школа, те рукомет за пете и шесте разреде, уведена је новина у проширењу избора активности на школског спорта , а реч је о ритмичкој гимнастици у сарадњи са Спортским савезом за гимнастику. Мариника Тепић најавила је на овом скупу у децембру прво отворено првенство школа у ритмичкој гимнастици у Војводини. Учесницима конференције, Ресорна секретарка је упутила позив за да се укључе у активни рад на овом скупу.
На конференцији су представљена резултати рада Акционог плана Стратегије развоја школског спорта у АП Војводини за период 2013. до 2017. У оквиру тога истакнуто је мишљење да спорт треба да се дефинише као приоритет свих школских активности. У периоду од 2013. До 2015 издвојено је 208 милиона динара спортске објекте, од чега је 168 милиона динара усмерено за санацију и адаптацију школских спортских објеката, што говори о озбиљности намере унапређивања и бриге Секретаријата у овој области.
Поред промоције здраве исхране кроз програм активних школа и плана евалуације, учесници су могли чути поред домаће праксе и искуства других земаља са сличним програмима. Дирк Френзел испред дистрикта Штутгарт покрајине Баден Виртемберг, где је задужен за образовање и спорт изнео је искуство о активним школама на североистоку ове покрајине, које се налазе у оквиру административне јединице за коју је у оквиру своје земље задужен. Говорећи о изовима, навео је да су проблеми са којима се суочавају демографске природе, односно старо становништво, инклузивна педагогија тренутно аспект избегличке кризе који дотиче интегрисање ове популације у школски систем. Кретање и вежбање су приоритет, а на то упућују проблеми попут повећане гојазности код деце поготово од седме до десете године, и различите тегобе попут учесталих главобоља и болова у телу због недостатка физичке активности.Управо је програм развоја активних школа оно што је неопходно стално развијати, истакао је гост из Немачке и поручио да школе ваља охрабрити у овом процесу и понудити већи број избора по питању школских спортских активности. Оно што је најзначајнији резултат активних школа, јесте да су деца из оваквих образовних институција здравија и постижу веће оцене, а њихове ваннаставне активности су садржајније. Кретање, односно активне школе су принцип којим се води цело образовање у СР Немачкој, где је започет пре 15 година а у којем је од 1476 школа до сада укључено скоро 900 школа.
Предавачи на данашњој конференцији били су проф. др Вишња Ђорђић са Факултета за спорт и физичко васпитање Нови Сад, др Радмила Велицки са Института за јавно здравље Војводине, подсекретарка Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Александра Ристић, Бранко Вујовић сарадник у ресорном секретаријату, Јован Вукчевић, Школска управа Нови Сад, као и директори осам до сада акредитованих школа у Војводини.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs