Вести


Мариника Тепић: Радимо све како би наша деца била здравија

Нови Сад , 26. мај 2015.
-A A +AМариника Тепић: Радимо све како би наша деца била здравија.

Нови Сад , 26. мај 2015. .

Иако чињенице показују да се деца све мање баве физичком активношћу, да је спорт постао социјална категорија, да наши најмлађи све више и више времена проводе испред компијутера, Покрајински секретаријат за спорт и омладину кроз спровођење Стратегије развоја школског спорта у АП Војводини и Акционог плана који је прати, ради све како би деца добила све што им је потребно за правилан развој. Јединствени програм „Активне школе“, као део ове Стратегије управо је показатељ да се у понеким школама широм Војводине води посебно рачуна о доступности спортских садржаја свим ђацима зарад њиховог бољег психо – физичког стања. Једна од 8 војвођанских основних школа која је у овој година добила овај „статус“ је и Основна школа „Ђура Јакшић“ из Каћа, којој је данас покрајинска секретарка за спорт и омладину, Мариника Тепић уручила и сертификат „Активне школе“.

„Веома смо поносни што у Војводини постоје школе, попут Основне школе „Ђура Јакшић“ у којој се поклања посебна пажња физичкој култури и васпитању наших најмлађих, и то не само кроз бављење спортом на тим часовима, већ и пре почетка наставе, на малим и великим одморима. Такође, велики број спортских секција, али и брига о здравијој исхрани школараца, јесте оно што ове школе чини активним.

Кроз Стратегију развоја школског спорта у АП Војводини желели смо да дођемо до тога да физичко васпитање поново постане приоритет у свим школама јер је то једини предмет поред матерњег језика и математике који деца похађају током читавог основношколског образовања, а последњих година је скрајнут. Такође смо желели да проширимо садржаје у школама у погледу спорта, да сва деца имају подједнака права да се баве спортом у својој школи и да сутра буду здравија, јер је физичка активност предуслов за то. Податак да у Војводини у овој години имамо 8 школа које су испуниле, не баш тако „лаке“ услове да добију ове сертификате говори да постоје школе, попут и „Ђуре Јакшића“ где је физичко васпитање подигнуто на пиједестал који заслужује.“
Додела сертификата „Активне школе“ Основној школи „Ђура Јакшић“ уприличена је током прославе њиховог дана школе, а ђаци и наставно особље имали су још један разлог за славље, а то је што је ова школа на годишњем конкурсу за развој, опремање и одржавање спортских објеката ресорног секретаријата добила два милиона динара за санацију крова на фискултурној сали.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs