Вести


Мариника Тепић: Сексуално образвоање је преко потребно нашим младима

Београд , 21. октобар 2015.
-A A +AМариника Тепић: Сексуално образвоање је преко потребно нашим младима.

Београд , 21. октобар 2015. .

Да ли је младима неоходан предмет „сексуално образовање“, када је право време да се са младима разговара о овој теми, да ли је сексуално образовање и даље табу у нашој земљи – најчешћа су постављена питања на данашњем панелу „Знањем до зрелости: Треба ли нам сексуално образовање у школама“ који се одржао у оквиру треће по реду конференције „Teen Talk“ у београдском Дому омладине. На ова и на многа друга питања дискутовала је и Покрајинска секретарка за спорт и омладину, госпођа Мариника Тепић.
Секретарка Тепић овом приликом истакла је важност увођења овог предмета у образовни систем Републике Србијеа као пример добре праксе навела пројекат Покрајинског секретаријата за спорт и омладину „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ који се у готово свим војвођанским средњим школама спроводи од 2012. године.
„У жељи да свим војвођанским средњошколцима, како оним из градских, тако и онима из руралних средина, обезбедимо потребна знања из области заштите репродуктивног здравља, али и психолошких сегмената њиховог одрастања, љубави, пубертета, разлика између љубави и заљубљености, понашања и превенције насиља у партнерским односима, као и све о правима човека, још 2012. Године покренули смо пројекат „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“. Реч је о јединственом пројекту у Републици Србији који се током читаве школске године спроводи у готово свим војвођанским средњим школама и који обухвата 14 радионица о овим темама. У сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине на почетку и на крају сваке школске године спроведена су истраживања, којима су испитани ставови другака који су учествовали у овом пројекту и показало се да дефинитивно постоји потреба да се овакве теме уче и у нишим разредима.
На недавно одржаном научном симпозијуму о сексуалном образовању који је Покрајински секретаријат за спорт и омладину организовао пре нешто мање од месец дана, донети су такође закључци да сексуално образовање мора бити заступљено већ у основним школама. Предавач на овом симпозијуму, била је и докторка Олга Лубер из Светске здравствене организације, једна од највећих стручњакиња када је реч о сексуалном образовању у Европи, која је истакла да је неопходно са децом разговарати о овим темама још од њиховог најранијег детинства. Баш из ових разлога и аргумената који су добијени и као реултат симпозијума, али и спроведених истраживања, Покрајински секретаријат за спорт и омладину ће у наредном периоду кренути са пројектом који ће „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ применити и у основним школама.“
Покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић присутне је упознала и са пројектом „Златни мост“ удружења „Скаска“ из Зрењанина, а који се спроводи под покровитељством ресонрог секретаријата и који обухвата једнодневне радионице са децом основних војвођанских школа, њиховим наставницима и родитељима на тему сексуалног образовања.
Поред секретарке Тепић на панелу су говорили и Др Милица Илић, Тереза Моличник и др Светлана Здравковић.


Извор: ПС за спорт и омладину

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs