Вести


Мариника Чобану разговарала са спортистима пред одлазак на Параолимпијске игре у Лондон

Нови Сад , 16. август 2012.
-A A +AМариника Чобану разговарала са спортистима пред одлазак на Параолимпијске игре у Лондон .

Нови Сад , 16. август 2012. .

Нови Сад, 16.август 2012.- Покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Чобану са сарадницима посетила је данас  спортисте из Војводине, који се налазе на завршним припремама пред одлазак на Параолимпијске игре у Лондон. Након посете стонотенисерима у СПЦ „Војводина", секретарка Чобану обишла је и спортисте на отвореном  малокалибарском стрелишту у Новом Саду.За нашу параолимпијску стонотениску репрезентацију наступају спортисти из АП Војводине: Нада Матић, Борислава Перић-Ранковић и Златко Кеслер, а стрелце из АП Војводине на играма у Лондону испред Србије ће представљати Ласло Шурањи, док ће  укупно 19 спортиста представљати нашу земљу на  Параолимпијским играма 2012. године. Према речима Маринике Чобану, Покрајински секретаријат за спорт и омладину је у претходном периоду учествовао у финансирању реализације припрема спортиста из Војводине за Параолимпијске игре у Лондону. У претходне две године, за припреме спортиста и долазак на Олимпијаду у Лондон издвојено је 50 милиона динара, за 17 спортиста, који су тамо бранили заставу наше земље. - Данашње посете не сматрам само протоколарним упознавањем, већ нечим што је много важније до тога је сагледавање и упознавање са проблемима које ови људи имају. С обзирорм на то да се ради о врхунским спортистима параплегичарима, систем мора сасвим дугачије да се постави и као такав системски и да се решава и помаже, изјавила је Мариника Чобану.

Представници стонотенисерске репрезентације Нада Матић,  Борислава Перић-Ранковић и Златко Кеслер заједничког су става у очекивањима и надама са овогодишње Параолимпијаде, јер, како они кажу, лоптица је округла и никада се не зна где ће пасти. Оно што се од њих очекује, а то је медаља, они тврде да ће бар Борислава Перић- Ранковић освојити једно од прва три места, јер је носилац сребрне медаље са Олимпијаде у Пекингу. Борислава Перић-Ранковић са друге стране каже да се такмичење  приближава, јер се путује 22. августа за Лондон, а Параолимпијада почиње 29. августа. Припреме за одлазак на ову олимпијаду биле су дуге, напорне и радне, јер су се у протекле четири године припремали у Словенији, Словачкој и Италији, као и на домаћем терену и шансе су велике, као и очекивања, док су резултати непредвидиви. До сада смо пуно турнира одиграли, тако да су само у Словенији снагу одмерили са 26 играча у колицима.

Златко Кеслер подсетио је да су паре највећи проблем у овом спорту, средства за њихове посебне потребе којих нема. Ако се узме у обзир чињеница да је буџет за параолимпијце три одсто олимпијског буџета, онда је јасно да су и ограничења мала. Што се тиче услова тренирања, они су добри и подлогу смо сада прилагодили оној, која нас чека тамо, тако да имамо довољно времена да научимо по њој да се крећемо у инвалидским колицима.Секретрака Мариника Чобану обишла је и новосадску стрељану, где је разговарала са нашим репрезентативцима Ласлом Шурањијем, Немањом Милосављевићем, селектором Ненадом Пајићем, Драганом Ристићем, Мирјаном Илић - чуричин, Синишом Видићем и Папаз Живком о проблемима са којима се стрељачки клуб суочава. Након конструктивних разговора закључено је да су услови у којима тренирају и проводе већи део дана - задовољавајући. Оно што је потребно урадити је  улагање у објекат, реконструкцију стрељане и реновирање постојеће сале, куповину електронске мете и опрема, која је изузетно скупа.   

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs