Вести


Међународна конференција о конкурентности и одрживом развоју привреде

Нови Сад , 12. март 2013.
-A A +AМеђународна конференција о конкурентности и одрживом развоју привреде.

Нови Сад , 12. март 2013. .

Нови Сад, 12. март 2013. године - Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин отворио је међународну стручну конференцију о конкурентности и одрживом развоју - КОР 2013. Конференцију је организовао Информативни центар за пословну стандардизацију и сертификацију - БСЦ у жељи да укаже на потребу и начине постизања конкурентности малих и средњих предузећа као основних носилаца привредног развоја, те на могуће правце убрзаног одрживог развоја, уз бригу о расположивим природним ресурсима.

На конференцији су тражени одговори на питања о одрживом развоју уз енергетску ефикасност, нарочито у зградарству, те о потенцијалима примене еколошких материјала у градњи. Заштита животне средине, као важан аспект одрживог развоја, била је заступљена кроз теме о управљању отпадом и рециклажи.Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је да се домаћа привреда може позиционирати на светском и европском тржишту само увођењем система квалитета, освајањем европских норматива и применом стандардизације и сертификације. У програму Владе Војводине за подстицање развоја привреде, предузетништва и занатства дефинисано је 11 стратешких циљева, од којих се бар три односе на унапређење конкурентности, осносно стандардизацију и сертификацију и одрживи развоја, подсетио је Мирослав Васин.

"Један од тих циљева јесте 'пут ка иновативном друштву'. Желимо да од стандардне привреде, какву сада имамо, кренемо ка иновативној, како не бисмо заостали за земљама у ЕУ, које су схватиле да је иновативна привреда кључ функционалног система. Други статешки правац је сертификација, јер само усвајањем нових знања, квалитета и технолошких процеса можемо ићи напред. Трећи, подједнако важан стратешки циље јесте отварање зелених радних места", рекао је Мирослав Васин.

Он је подсетио на тренд са апсолутним приоритетом у Европи да се отварају зелена радна места, која подразумевају одрживи развој. Због тога је важно да схватимо да систем одрживог развоја, који подразумева низ привредних активности повезаних са животном средином и са еколошким садржајима, мора бити правац развоја наше привреде, упозорио је Мирослав Васин.

Директорка Информативног центра за пословну стандардизацију и сертификацију - БСЦ, Марија Вујаковић говорила је о томе колико је важно да се домаћа предузећа укључе у процес стандардизације и сертификације, уколико желе да буду конкурентна на захтевном европском и светском тржишту. Рекла је да су тренутно, у Србији и Војводини, мала и средња предузећа витални привредни сектор који запошљава људе. Због тога је неопходно да се створи здрав амбијент, који ће овим предузећима омогућити да што успешније послују, поручила је Марија Вујаковић.

У раду скупа посвећеном конкурентности и одрживом развоју привреде учествовали су гости из Румуније, Словеније и Русије, представници привредних комора, покрајинских секретаријата и научних институција.  

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs