Вести


Милићевић: Дан присаједињења Војводине Србији симболизује борбу за слободу и заједништво

Нови Сад , 25. новембар 2016.
-A A +AМилићевић: Дан присаједињења Војводине Србији симболизује борбу за слободу и заједништво.

Нови Сад , 25. новембар 2016. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, положили су данас венац на спомен-плочу на згради у којој је 25. новембра 1918. године, Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Потпредседник Ђорђе Милићевић је истакао да је 25. новембар 1918, када је донесена одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, велики дан за све грађане у Војводини и целој Србији.

"То је датум који је уграђен у темељ Републике Србије, датум који симболизује борбу за слободу и заједништво. Зато с великим задовољством и радошћу очекујемо 2018. годину, када ћемо обележити стогодишњицу тог значајног датума у нашој историји", рекао је потпредседник Милићевић.

Према речима градоначелника Милоша Вучевића, Дан присаједињења Војводине Краљевини Србији не симболизује само остварење вековног сна Срба пречана, односно Срба који су живели северно од Саве и Дунава.

"И данас је он за нас симбол јединства и кључни мотив функционисања државне, покрајинске и локалне политике, а то је да будемо окупљени и уједињени око заједничких циљева, јер само тако долази и до њихове реализације. За нас је ово један од најсрећнијих датума у историји Новог Сада на који смо веома поносни", рекао је Вучевић и додао да треба да будемо поносни и због чињенице да су на Великој народној скупштини, одржаној у Новом Саду пре 98 година, гласале и жене, те да је још тада показан висок степен демократичности у нашој заједници.

На спомен-плочу учесницима Велике народне скупштине која се налази на згради некадашњег хотела ''Гранд'', венце су положили и представници Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године и Буњевачког националног савета.

Пуковник Љубомир Марковић, председник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, изразио је задовољство због тога што, како је навео, овај велики дан, који спаја народе са обе стране Саве и Дунава, добија све већи значај. Он се захвалио људима изабраним од народа, који су веома добро схватили значај овога догађаја.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs