Вести


Милићевић: Добри политички односи основ за успешну привредну сарадњу

Нови Сад , 18. мај 2017.
-A A +AМилићевић: Добри политички односи основ за успешну привредну сарадњу .

Нови Сад , 18. мај 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је данас, на отварању Војвођанско-мађарског пословног форума, изјавио да је идеја овог важног скупа, као и других форума који су одржани претходних дана на 84. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, повезивање привредника из различитих држава, у овом случају повезивање Србије и Мађарске, продубљивање сарадње и њено подизање на један виши ниво, кроз размену нових идеја и директне контакте.

Милићевић је навео да су у последњих неколико година, посебно од 2012. године, значајно напредовали пре свега политички односи између Србије и Мађарске и да су данас, по општој оцени, најбољи у историји, те да се тиме створио темељ и добар оквир и за развој привредних односа.

„То показују и бројке. Размена предузећа из АП Војводине са фирмама у Мађарској је у прошлој години достигла скоро 500 милиона долара и већа је за 6,1 одсто у односу на претходну годину. Од тога, 275 милиона долара чини извоз предузећа из Војводине у Мађарску и он је у порасту скоро за четвртину. То су веома значајни показатељи који говоре о томе да је сарадња на високом нивоу, али да ту не смемо стати. Морамо дати један додатни замах и подстицај тој сарадњи. Србија је добро место за улагање и ми смо у Војводини основали Развојну агенцију која ће додатно подстицати инвестиције. То је нов инструмент у привлачењу и домаћих и страних инвестиција и верујем да ће у догледном периоду и то дати додатне резултате“, рекао је Милићевић.

Потпредседник Покрајинске владе је рекао да значајан допринос изградњи добрих односа Србије и Мађарске дају и мађарска заједница у Србији и српска заједница у Мађарској, што нас обавезује, како је нагласио, да њихов положај негујемо и стално унапређујемо.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је истакао да су Србија и Војводина данас привлачне за све оне који желе да овде заснују бизнис и захвалио се свима који су уназад 15 година у ово веровали и на томе радили, о чему говоре и резултати. Пастор је нагласио да је Србија стабилна земља, да њен међународни углед стално расте, да је привреда Србије укључујући и привреду Војводине у процесу оживљавања, те да је то добар амбијент за развој привредне сарадње .

Такође, додао је да односи Србије и Мађарске су на таквом нивоу какав се не памти и да никада мађарска заједница у Србији није била тако прихваћена као данас.
На отварању Војвођанско-мађарског пословног форума обратила се у уводној речи и др Петра Пана, помоћница министра за економске односе са иностранством у Министарству спољних послова и трговине Мађарске, која је истакла добре и присне односе између Србије и Мађарске, и то поткрепила и одржавањем заједничке седнице Владе Србије и Владе Мађарске у Нишу. Такође је навела да постоји интересовање да се сарадња прошири и на нове области, издвајајући иновативне технологије и сарадњу факултета.

Амбасадор Мађарске у Србији др Атила Пинтер осврнуо се на значајне међудржавне пројекте, као што је изградња железничке пруге Београд-Будимпешта, затим пројекат регионалне пруге код Суботице коју финансијски подржава ЕУ и отварање нових граничних прелаза, што све треба да допринесе бољем повезивању привредних субјеката из две државе.

Након уводних излагања, одржано је свечано потписивање тројног уговора о сарадњи између Привредне коморе Војводине, Мађарско-српске трговинске и индустријске коморе и Мађарско-српског пословног савета.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs