Вести


Милићевић: Наука и знање су водеће друштвене вредности

Нови Сад , 30. новембар 2017.
-A A +AМилићевић: Наука и знање су водеће друштвене вредности.

Нови Сад , 30. новембар 2017. .

Универзитетским професорима и научницима из Војводине, на свечаној академији у Скупштини АП Војводине, уручена су признања „Награда за животно дело“ за 2017. годину. Престижно признање за животно дело додељује Удружење универзитетских наставника и научника Војводине, под покровитељством Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност и Покрајинске владе.

Награде су уручили потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и председница Управног одбора Удружења универзитетских наставника и научника Војводине, проф. др Маријана Ачански.

Честитајући лауреатима на изузетном признању, потпредседник Ђорђе Милићевић је рекао да „Награда за животно дело“ заокружује вишедеценијско плодно научно прегнуће – прегнуће у које је свако ко ту награду понесе уложио цео свој живот, које својом величином надмашује сваког појединца и зато може, и треба, да служи као узор не само данашњем, него и поколењима која долазе.

„Истовремено, то је и признање за резултате које су њени добитници, кроз протекле деценије, остварили у едукацији низа генерација студената факултета на којима раде. Те генерације су данас носиоци развоја нашег друштва у свим областима друштвеног живота широм Војводине и Србије“, казао је потпредседник Милићевић додајући да су награде за животно дело и потврда да су наука и знање, упркос свим искушењима времена у којем живимо, и даље водеће друштвене вредности.

Потпредседник Милићевић је даље истакао значај Универзитета у Новом Саду, додајући да ће једна од најзначајнијих образовно-научних институције не само у Србији, и убудуће имати апсолутну подршку Покрајинске владе.

„Са 50.000 студената и 5.000 запослених, Новосадски универзитет је један од темељних стубова нашег друштва данас, и гаранција његовог бржег и свеобухватнијег развоја у будућности“, казао је потпредседник Милићевић и додао да су томе, својим изузетним резултатима, допринели и лауреати признања за животно дело.

Овогодишњи лауреати су: проф. др Драган Коковић, редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду – признање из области друштвено-хуманистичких наука, проф. др Милан Поповић, редовни професор Пољопривредног факултета у Новом Саду - признање из области биотехнолошких наука, потом проф. др Бранислав Боровац, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду – признање из области техничких наука, проф. др Неда Мимица-Дукић, редовни професор Природно-математичког факултета у Новом Саду – признање из области природно-математичких наука и проф. др Бранка Ковачев-Завишић, редовни професор Медицинског факултета у Новом Саду – признање из области медицинских наука.

Свечаној академији су присуствовали покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић, потпредседник Матице српске, проф. др Ненад Остојић, секретар Српске академије наука и уметности - Огранак у Новом Саду, проф. др Теодор Атанацковић, и други представници академске и научне заједнице.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs