Вести


Милићевић: Очување и развој разноликости један од приоритета Покрајинске владе

Суботица , 15. август 2017.
-A A +AМилићевић: Очување и развој разноликости један од приоритета Покрајинске владе.

Суботица , 15. август 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић присуствовао је вечерас, у Великој већници Градске куће у Суботици, свечаној академији поводом обележавања буњевачког националног празника "Дан Дужијанце 2017".

Честитајући у име Покрајинске владе Буњевцима национални празник, потпредседник Милићевић је истакао да славећи Дан Дужијанце, они славе најузвишеније људске вредности - марљивост, истрајност и поштен рад, и показују да су те вредности уграђене у темељ постојања и идентитета Буњеваца.

„Истовремено, показујете и како се чува сопствена традиција. Та традиција широком спектру војвођанске разноликости даје посебну, изузетно раскошну нијансу“, казао је потпредседник Милићевић додајући да је очување и развој те разноликости као целине, али и сваког њеног сегмента, укључујући и буњевачки, један од трајних приоритета Покрајинске владе.

Милићевић је још додао да славећи Дан Дужијанце, Буњевци можда пре свега другог славе сопствено постојање и истрајност у више од три века дугој, тешкој, али успешној борби за опстанак и самоодржање.

Он је додао да у бурним временима иза нас никоме није било и није могло да буде лако, те да је, када је реч о очувању сопственог идентитета и истрајавању у времену, најтеже било онима који су бројчано најмањи.

Потпредседник Милићевић је на крају подсетио и да ће 2018. године бити обележен изузетно важан јубилеј - 100 година од присаједињења војвођанских области Краљевини Србији.

„Учинићемо то заједно, баш онако како су Срби и Буњевци, у бурном новембру 1918, стајали раме уз раме и заједно донели историјски изузетно важне и далекосежне одлуке на које смо и данас поносни“, казао је Ђорђе Милићевић.

Један од најзначајнијих националних празника Буњеваца у Србији обележен је богатим културно-уметничким и верским програмом у организацији Националног савета буњевачке националне мањине. Програм је почео свечаним дефилеом од Буњевачке матице до централног трга испред Градске куће где је одржано Велико буњевачко коло, а положен је и венац испред бисте Блашка Рајића.

Обележавању "Дана Дужијанце 2017" присуствовали су покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, заменик и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Небојша Кузмановић и Ђорђе Вукмировић, председница Националног савета буњевачке националне мањине Сузана Кујунџић Остојић, челници Града Суботице, и други угледни гости.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs