Вести


Милорад Ђурић на Светосавској академији у Темишвару

Нови Сад , 30. јануар 2012.
-A A +AМилорад Ђурић на Светосавској академији у Темишвару.

Нови Сад , 30. јануар 2012. .

Темишвар/Нови Сад, 29. јануар 2011. године - Покрајински секретар за културу и јавно информисање Милорад Ђурић присуствовао је синоћ традиционалној Светосавској академији, која је одржана у Националној опери у Темишвару. Уз звуке химне светом Сави, у извођењу Мешовитог хора Српске саборне цркве у Темишвару, започела је свечаност коју већ 20 година организује Свез Срба у Румунији. У част првом српском просветитељу и архиепископу Српски позоришни студио извео је делове изабраних текстова о светом Сави, а у оквиру свечаности многобројна публика уживала је и у концерту Боре Дугића „Симфонија духа и даха". Покрајински секретар за културу и јавно информисање Милорад Ђурић, поводом обележавања Дана светог Саве, рекао је да је веома важно очувати заједништво Срба у Румунији, а један од најбољих начина за постизање тога циља јесте -  култура.
- Светосавске свечаности су прилика да се Срби у Румунији окупе, да их још једном прожме дух заједништва. С друге стране то је и прилика да се сви, присећајући се и евоцирајући успемене на великана српске средњовековне државе какав је био свети Сава, присетимо и приципа и порука које је сам Растко Немањић упућивао народу тога времена, а то је да су за успех једне нације важни образовање и култура - рекао је покрајински секретар Милорад Ђурић. Иако су се времена променила, додао је Ђурић, начела су остала иста, па је и у данашњем свету изузетно важно да негујемо образовање и културу, да бисмо се са једне стране учврстили у свом заједништву, а са друге стране своју културу у најбољем светлу показали другима.
- Ако имамо на уму те принципе и циљеве, мислим да ће српски народ у Румунији, али и у целини бити на добром путу - рекао је овом приликом покрајински секретар Милорад Ђурић. Свети Сава, чије је световно име било Растко, родио се 1169. године, и био је најмлађи син српског жупана Стефана Немање (Свети Симеон). Веома млад, око 1192. године, отишао у Свету Гору где се замонашио у руском манастиру Свети Пантелејмон.
Сматра се зачетником српске средњовековне књижевности, због чега и заштитник просветних установа. Написао је манастирске типике - Карејски, Хиландарски и Студенички. Преводио је са грчког и посрбио важне правно-теолошке текстове "Законоправило" (Крмчија од крма-управљање), што је превод Јустинијанове "Шесте новеле". Преводио је Хипократа и Галена и прикупљао средњовековне медицинске записе, од којих је настао "Хиландарски медицински кодекс". У Хиландару је 1198. године основао прву болницу. Издвојио је најбитније из српске традиције, оплеменио је и повезао са највећим духовним и цивилизацијским достигнућима свог времена.
Заједно са оцем светим Симеоном основао је манастир Хиландар, крајем 12. века, одакле су управљали управљали српском државом.
Године 1219. издејствовао је, у Никеји, од византијског цара Теодора Ласкариса и васељенског патријарха Манојла и Харитопула аутокефалност (самосталност) српске цркве и српску архиепископију, за чије је средиште одредио манастир Жичу. Сматра се да је био веома вешт у државно-дипломатским пословима, па је 1208. године у манастиру Студеница над очевим телом, измирио је своју завађену браћу Вукана и Стефана Немањиће.
Свети Сава је преминуо 1236. године у тадашњој бугарској престоници Трнову, на повратку из ходочашћа у Јерусалим. Његове мошти су из Трнова пренесене су и сахрањене у манастиру Милешева 1237. Мошти је спалио Синан Паша 1594. на Врачару, а на том месту подигнут је спомен храм посвећен светом Сави.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs