Вести


Милошевић: Култура и језик су ослонци очувања свих идентитета у Војводини

Нови Сад , 12. април 2018.
-A A +AМилошевић: Култура и језик су ослонци очувања свих идентитета у Војводини.

Нови Сад , 12. април 2018. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила се данас у Скупштини Војводине учесницима дводневне Међународне конференције “Језик – култура - идентитет“, у организацији Покрајинског заштитника грађана.

Нагласивши да назив конференције чине међусобно нераскидиво везане речи, Милошевићева је објаснила да су језик и култура главне тачке ослонца идентитета сваке од националних заједница, које живе у Војводини.

„Отуда је и њихово очување и неговање кључни услов да се ти идентитети не само очувају, него и развијају“, додала је она.

То је, према њеним речима, један од најважнијих приоритета Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

„Зато смо ми оснивачи низа институција од изузетног значаја за културу српског, али не само српског народа, којима обезбеђујемо стабилно и одрживо
функционисање. Ту су, уз остало, Српско народно позориште, Музеј и Архив Војводине, Музеј савремене уметности, Завод за културу Војводине... Ту је, међутим, и пет завода за културу националних мањина - мађарске, словачке, румунске, русинске и хрватске“, рекла је Милошевићева.

Истакавши да верује да ће се, у времену које долази, створити услови да сличне заводе добију и друге мањине, она је подвукла да је реч о културним установама, каквих има мало где у свету.

„Поред институционалне, веома је важна и подршка везана за пројектно суфинансирање у култури. У оквиру ње смо у 2017. подржали више од 800 фестивала, смотри и манифестација, културно – уметничких друштава, градских и општинских библиотека и издавачких и других подухвата, од чега око 270 на језицима практично свих мањина, које живе у нашој покрајини“.

Када је реч о језику, као такође кључном елементу за очување идентитета, она је истакла изузетан значај јавног информисања на матерњим језицима и подсетила да Покрајински секретаријат континуирано суфинансира излажење 22 дневна, недељна, месечна омладинска и дечије листове на осам мањинских језика чији оснивачи су национални савети националних мањина.

„Уз то, у оквиру конкурсног суфинансирања прошле године смо подржали 65 пројеката медија чији оснивачи су приватна лица или организације цивилног сектора, на дословце свим мањинским језицима, којима се говори у Војводини. Истовремено, подржали смо и 120 медијских пројеката на српском језику“.

Свему, како је нагласила, треба додати и РТВ који, поред програма на српском, програм производи и емитује и на 15 мањинских језика, од чега за десет има посебне редакције и по томе је јединствена у европским оквирима.

„Све то је, заправо, наш одговор на изазове очувања културе и језика, а тиме и идентитета који чине раскошан спектар војвођанских различитости на који смо, верујем, сви заједно поносни“, закључила је Милошевићева.

Поздравне речи учесницима конференције упутили су и потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар и покрајински заштитник грађана др Зоран Павловић. У њеном раду учествују еминентни стручњаци из Србије и више европских земаља, као и представници српске мањине у Мађарској, Румунији и Хрватској.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs