Вести


Мировић и Додик најавили обухватнију сарадњу Војводине и Републике Српске

Нови Сад , 06. јун 2017.
-A A +AМировић и Додик најавили обухватнију сарадњу Војводине и Републике Српске.

Нови Сад , 06. јун 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, који предводи делегацију Покрајинске владе у радној посети Републици Српској, састао се данас са председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, председником Републике Српске Милорадом Додиком и градоначелником Бањалуке Игором Радојчићем.

У оквиру ове посете, потписан је и споразум о сарадњи привредних комора Војводине и Републике Српске.
Председник Мировић је у Бањалуци, након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком, на заједничкој конференцији за новинаре, изразио задовољство посетом Републици Српској, најавивши обухватнију сарадњу две владе.

"Веома амбициозно смо замислили сарадњу влада Републике Српске и Војводине. Уверен сам да ћемо на јесен имати споразум о сарадњи", рекао је Мировић.

Мировић је нагласио значај данашњих разговора на плану универзитетске сарадње, сарадње клиничких центара, као и наших регионалних агенција, што је значајно с аспекта привлачења средстава из одређених фондова, ради развоја и Војводине и Републике Српске. Мировић је указао и на значај данашњег потписивања споразума о сарадњи привредних комора Војводине и Републике Српске, истакавши да се управо из те сарадње у будућности очекују и највећи могући резултати на најконкретнији начин, и рекао да је интензивирање сарадње планирано и у другим областима, те да је циљ да будемо крајње практични и да из декларативне сфере пређемо на најконкретније могуће видове сарадње.

Председник Мировић је истакао да верује да ће за годину, две дана бити урађен читав низ конкретних ствари од којих ће пре свега грађани имати корист. Постоји огромна обавеза, како је рекао и због људи који живе у Војводини, чији су корени у Републици Српској, и који чине један угаони камен повезивања свих видова сарадње. Мировић је изнео да је било речи о актуелним политичким темама, истакавши да су односи Србије и Републике Српске на највишем могућем нивоу, и навео да никада до сада није био овакав степен јединства, овакав степен координације, практичних резултата, међусобних уважавања, подржавања и заједничких иницијатива. Мировић је рекао да је то нешто што треба да остане као трајни путоказ за будућност и за генерације које долазе, као и да Војводина са посебним емоцијама гледа на сарадњу са Републиком Српском.

Мировић и Додик су потврдили да би сарадња требало да буде интензивирана у области привреде, здравства, образовања, културе. Истакли су да је на састанку размењено мишљење и о инфраструктурним питањима, те могућностима аплицирања за пројекте прекограничне сарадње.

"Подржавам активности влада Српске и Србије, а наша сарадња требало би да буде свеобухватна. Српска са Србијом, посредством Споразума о специјалним паралелним везама, али и везама људи, развија успешну и конкретну сарадњу", рекао је Додик.

Председник Републике српске је навео да ће Српска и Србија ускоро реактивирати одржавање заједничких седница влада.

Додик је рекао и да је Мировић доказани пријатељ Републике Српске, те изразио захвалност делегацији Војводине на доласку.

Делегација Покрајинске владе, на челу са Игором Мировићем, састала и са председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић и градоначелником Бањалуке Игором Радојчићем.

Председник Мировић и председница Цвијановић, заједно са члановима делегације двеју влада, током разговора у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, оценили су да је институционална сарадња између Републике Српске и Војводине добра и успешна. Посебно је истакнуто да постоји воља и обострани интерес да се сарадња унапреди у различитим областима, пре свега у области привреде, образовања, науке, културе и туризма.

Председник Мировић је овом приликом рекао да је изузетно важно да институције Српске и Војводине треба да буду што оперативније, и да се људи повежу на практичном нивоу у поменутим областима. Према Мировићевим речима, у том циљу треба планирати и формирање радних тимова који би координисали сарадњу и донели конкретне резултате.

Мировић је овом приликом потврдио да када је реч о јачању економске сарадње, од стратешког значаја за Војводину и Републику Српску јесте повезивање кроз заједничке инфраструктурне пројекте. Мировић је указао и на и могућности успостављања партнерства приликом аплицирања и коришћења средстава из претприступних фондова Европске уније с циљем повезивања и унапређења регионалне сарадње.

Председница Цвијановић је нагласила да је задатак извршних власти да креирају услове и подрже повезивање и сарадњу у различитим областима, те да Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије омогућава да се изграђене везе очувају и надограђују, и креирају нови програми којима ће сарадња бити интензивирана.

На састанку је било речи и о могућности да Покрајинска влада и Влада Српске у наредном периоду потпишу споразум којим би додатно био дефинисан и конкретизован правац будуће сарадње.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас и са градоначелником Бањалуке Игором Радојчићем са којим је разговарао о бројним могућностима сарадње између Војводине и Српске, односно Новог Сада и Бањалуке.Највише је било речи о пројектима развоја пословних и индустријских зона, као и привлачењу инвестиција и сарадњи наших привредника који познају тржиште и имају добре везе. Мировић је потврдио још једном да верује да ће већ ове јесени бити потписан општи споразум о сарадњи свих институција Републике Српске и Војводине.

Поред председника Игора Мировића, у саставу делегације Покрајинске владе били су и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку дјелатност Зоран Милошевић, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, те генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и вршилац дужности генералног директора Универзитетског клиничког центра Српске Владо Ђајић примили су данас делегацију Војводине предвођену покрајинским секретаром за здравство Зораном Гојковићем.

Делегација је обишла Клинички завода за нуклеарну медицину и болести штитне жлезде, Клинику за кардиологију и Клинику за неурологију.

Министар науке и технологије Српске Jасмин Комић и ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга разговарали су данас са покрајинским секретаром за високо образовање и научно-истраживачку делатност у Влади АП Војводине Зораном Милошевићем и ректором Универзитета у Новом Саду Душаном Николићем о унапређењу научно-истраживачког рада и сарадње.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs