Вести


Мировић: Коначни циљ је не само повећање броја запослених већ и раст зарада

Нови Сад , 07. септембар 2017.
-A A +AМировић: Коначни циљ је не само повећање броја запослених већ и раст зарада.

Нови Сад , 07. септембар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, заједно са власником италијанске компаније „Каминада“ („Caminada“) Алдом Каминадом, положио је данас, у индустријској зони Мали Бајмок у Суботици, камен темељац за изградњу нове фабрике и потом обишао „Велику терасу“ на Палићком језеру, где започињу радови на реконструкцији овог објекта, значајног за развој туризма целог краја.

Погон „Каминаде“ је прва међународна фабрика кровне групе „Тим пластик“, која се гради ван Италије и захваљујући свим институцијама, како је изјавио инвеститор Алдо Каминада, српске супер-способне државе, за свега шест месеци од куповине земљишта почиње изградња овог погона високе технологије за термопластичну израду калупа путем инјекцијског убризгавања. Ово је прва фаза инвестиције и подразумева изградњу хале од три хиљаде квадратних метара. У наредних пет година инвестиција ће достићи вредност од пет милиона евра и запослити од 50 до 70 радника.

Поводом изградње нове фабрике у суботичкој привредној зони, прве коју ова компанија гради ван Италије, председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да добар однос са страним инвеститорима представља пример који потврђује укупну слику једне нове Војводине. Он је навео да је пре годину дана у Војводини било нешто мање од 19 процената незапослених, а да их је данас већ мање од 13 процената. Мировић је нагласио да и раст прихода од пореза на зараде и од пореза на добит компанија омогућава инвестирање у нове индустријске зоне, комуналну и саобраћајну инфраструктуру, у здравствени систем чиме се унапређују и све друге области рада и живота и да ће Војводина, како је рекао, полако али сигурно поново предњачити.

Председник Покрајинске владе најавио је да ће Развојна агенција Војводине, формирана пре само шест месеци, већ наредне недеље покренути први јавни конкурс за доделу подстицајних средстава и изразио очекивања да ће тако све компаније, и домаће и стране, добити додатни импулс за развој предузетништва.

„Идеја је да по једном убрзаном ритму смањујемо број незапослених. Идеја је да се повећају зараде у јавном сектору- то најављује Влада на националном нивоу, а што брже будемо ишли на повећање броја компанија које инвестирају, сам однос понуде и тражње ће довести до тога да ће се кроз тражњу за већим бројем запослених повећавати и цена њиховог рада. И већ сада од власника многих компанија, у Суботици посебно, чујем да је све теже доћи до радника који су раније били плаћени са тридесет, тридесет пет хиљада динара, и да то практично у Суботици није могуће. То је коначни циљ - не само повећавање броја запослених већ и раст зарада у приватном сектору , који ће увек бити већи него што је раст зарада у јавном сектору. То ће утицати на укупно оздрављење економије. Посао који је Влада на националном нивоу успешно проводила минулих година, сада полако даје резултате и они су видљиви у ткиву наше економије, посебно у Војводини“, рекао је Мировић и захвалио се још једном на овој одлуци Алду Каминади да инвестира баш у нашој средини.

Након обиласка „Велике терасе“ на Палићком језеру, председник Покрајинске владе изјавио је да је то једна од четири главне дестинације у Војводини где ће Покрајинска влада реализовати пројекте који доприносе повећању њихове туристичке атрактивности. Мировић се осврнуо и на то да се број страних туриста у Војводини стално повећава, да долазе чак из Кине, Ирана и Израела и да је то растућа грана привреде коју треба подржати.

Иначе, за реконструкцију „Велике терасе“ и уређење „Великог парка“ на Палићу, из покрајинског буџета је Граду Суботици, преко Управе за капитална улагања Војводине, додељено 77,7 милиона динара. „Велика тераса“, објекат изграђен у стилу сецесије почетком 20. века, и „Велики парк“, једини пејзажни парк у Србији, представљају јединствену амбијенталну целину.

Полагању камена темељца нове фабрике и обиласку радова на Палићу присуствовали су и градоначелник Суботице Богдан Лабан и директор Управе за капитална улагања Војводине Недељко Ковачевић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs