Вести


Мировић на обележавању Дана устанка

Нови Сад , 07. јул 2021.
-A A +AМировић на обележавању Дана устанка.

Нови Сад , 07. јул 2021. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас поводом обележавања 80 година од подизања устанка народа Србије против фашизма – Дана устанка, поручивши том приликом да данас, пред спомеником „Слобода” на Иришком венцу, одајемо почаст најузвишенијим и најтрајнијим људским вредностима –слободи, родољубљу, храбрости и спремности на жртву.

„У победу над фашизмом српски народ, највише на простору бивше Југославије, уградио је огроман број живота својих најбољих и најхрабријих синова и кћери, сврставши се тако у ред великих, храбрих и поносних народа који су том злу стали на пут и спречили га да завлада светом”, истакао је председник Мировић.

Како је рекао, сви који су били део те велике борбе и велике победе правде, слободе и човечности, заслужују искрено дивљење, најдубље поштовање и вечну захвалност.

„Пламен зла 6. априла 1941. године дошао је у нашу земљу без објаве рата, војска нацистичке Немачке бомбардовала је наш главни град, чиме је започета крвава епопеја Другог светског рата“, казао је Мировић.

„Сетимо се капетана Берића, који је свој живот дао командујући бродом ’Драва’, сетимо се свих жртава, а само у Срему их је било готово 40.000, и то је податак који говори колика је била наша жртва у борби против фашизма“, истакао је Мировић.

Он је подсетио и на то да су Покрајинска влада и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања вратили стари сјај споменику „Слобода“, који је, према његовим речима, био запуштен.

„У потпуности смо обновили и девастирани Музеј Батинске битке код Бездана, једне од највећих и најтежих битака у завршници Другог светског рата, и на то смо изузетно поносни. То је наш однос према храбрости и величини оних који су, у једном великом људском невремену, за слободу свог народа били спремни да жртвују сопствене животе”, казао је председник Мировић.

Према његовим речима, сва имена која се налазе на споменицима широм Срема, од Буковца до Јамене, имају достојна обележја своје жртве.

За допринос раду и афирмацији СУБНОРА-а на неговању слободарских традиција и културе сећања, председнику Мировићу уручена је плакета.

„Окупили смо се данас да се заједно поклонимо сенима бораца који су погинули у Народноослободилачком рату и да на достојан начин, са жељом да рата више не буде, обележимо 80 година од подизања устанка против фашизма“, рекао је председник СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошевчић.

Историчар Милан Кољанин казао је да је обавеза свих нас да обележавамо овај значајни датум наше историје, који показује да смо у једном од преломних периода светске историје били део прогресивних снага човечанства и део света антифашизма и слободе.

Од 1951. године, када је подигнут споменик „Слобода“, дело вајара Сретена Стојановића, на Иришком венцу обележава се 7. јули, датум посвећен сећању на борце који су учествовали у Другом светском рату.

Венце на споменик положили су и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, представници амбасада Русије и Белорусије, Војске Србије и Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs