Вести


Мировић на обележавању Националног празника Русина у Шиду

Шид , 18. јануар 2020.
-A A +AМировић на обележавању Националног празника Русина у Шиду.

Шид , 18. јануар 2020. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је вечерас у Шиду свечаној академији поводом 17. јануара – Националног празника Русина, установљеног у знак сећања на почетак насељавања Русина на територији данашње АП Војводине, истичући да је овај дан, на предлог Покрајинске владе, а одлуком Скупштине Војводине, 2018. године постао и датум од покрајинског значаја.

„У име Покрајинске владе и своје лично име честитам вам празник, који је уједно и празник свих нас. Очување и побољшавање услова за русинску, као и за друге националне мањине, сматрамо једним од својих најважнијих задатака као бисмо нашу Војводину и нашу Србију учинили богатијом, успешнијом и лепшом“, нагласио је Мировић.

Председник је додао да је заједница којој сви припадамо Русинима узвратила стварањем услова да у свим сегментима сачувају и развијају свој идентитет.

То подразумева образовање на свим нивоима, од предшколског до факултетског, информисање на русинском језику – традиционални недељник „Руске слово“ и друга издања истоимене издавачке куће, Редакцију на русинском језику у оквиру Радио-телевизије Војводине, као и подршку Заводу за културу војвођанских Русина.

"Русини у АП Војводини кроз сарадњу са Покрајинском владом и локалним самоуправама исказују своју особеност и различитост, и ми смо им на томе захвални, јер на тај начин негујемо наш идентитет", казао је председник Националног савета Русина Борислав Сакач.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs