Вести


Мировић обишао екипу на снимању филма „Драва се не предаје“

Белегиш , 02. април 2021.
-A A +AМировић обишао екипу на снимању филма „Драва се не предаје“.

Белегиш , 02. април 2021. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је данас у Белегишу снимању играно-документарног филма „Драва се не предаје“, редитеља Николе Лоренцина, базираног на истинитом догађају из историјата речне флотиле у Другом светском рату.

Филм по сценарију Драгана Спасојевића, у којем главну улогу тумаче Лазар Ђукић и Марија Бергам, говори о посади краљевског ратног брода „Драва“, која је страдала у Априлском рату 1941. године под командом Александра Берића.

„Поручник Берић трајно је обележио херојство своје посаде и наше војске показавши својом жртвом љубав према отаџбини“, изјавио је председник Мировић.

Он је истакао да ће Покрајинска влада наставити да подржава филмове који се пре свега односе на нашу историју и традицију, јер се на тај начин подсећамо на највеће људе наше историје и стварамо узоре младим генерацијама.

„Александар Берић дао је свој живот и задужио наш народ храбрим делом. Његов чин живи и данас, а ми желимо овим филмом да подсетимо на нашег великог хероја и његову личну жртву“, казао је редитељ Никола Лоренцин.

Поручник Берић командовао је у Априлском рату 1941. године бродом „Драва“ и за шест дана успео је да нанесе велике губитке нацистима. Положио је свој живот 12. априла не желећи да се преда окупатору заједно са својом посадом.

Снимање филма иницирала је Команда речне флотиле, уз подршку Филмског центра Србије и Покрајинске владе.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs