Вести


Мировић отворио изложбу "Петар Лубарда 1907–1974–2017"

Нови Сад , 07. септембар 2017.
-A A +AМировић отворио изложбу "Петар Лубарда 1907–1974–2017" .

Нови Сад , 07. септембар 2017. .

„Како време промиче, оно што је Лубарда створио и иза себе оставио је очигледно све живље и импресивније, једном речју – предодређено на вечност“, рекао је вечерас председник Покрајинске владе Игор Мировић током свечаног отварања изложбе у част сликара Петра Лубарде у Спомен–збирци Павла Бељанског.

Мировић је подсетио да вечерашња изложба превазилази оквире обичног културног догађаја и да поред уметничке, поседује и вредност која заслужује посебну пажњу а то је пријатељство између два уметника, Петра Лубарде и Павла Бељанског нераскидиво везано истим страстима - љубављу према уметности и жељом да виде и упознају свет и изван граница простора на којем су поникли и тако прошире и обогате и сопствене, и наше видике.

Управница музеја „Спомен-збирка Павла Бељанског“ др Јасна Јованов, истакла је да циклус изложбе у част и обележавање 110 година од рођења великог уметника Лубарде, такође значи и увод у обележавање 60 година постојања вредне збирке Павла Бељанског, поклона Аутономној покрајини Војводини, која представља највреднију колекцију српске ликовне уметности прве половине 20. века.

Изложба под називом „Петар Лубарда 1907–1974–2017“, чија поставка је у Новом Саду у трајању од 7.септембра до 5. новембра, организована је у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и Куће легата из Београда.

Отварању изложбе присуствовали су и директор Куће легата Филип Брусић-Ренауд, затим ауторке изложбе Милана Квас и Дина Павић, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, као и заменик секретара за културу јавно информисање и односе с верским заједницама, др Небојша Кузмановић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs